Mange nordmenn reiser til Sverige når bilen skal repareres fordi svenske bilverksteder er mye billigere enn de norske.

Men å sammenligne kvaliteten på arbeidet ulike verksteder imellom er ikke alltid like enkelt.

Juks ved skadereparasjoner er nemlig utbredt på svenske bilverksteder, advarer flere verkstedansatte overfor SvD Näringsliv.

Hovedårsaken som trekkes frem er forsikringsselskapenes og verkstedenes stadig økende krav til at det skal gå raskt. Hurtighet premieres mens kvalitet er sekundært.

Jukset kan ifølge avisen i verste fall ha katastrofale konsekvener.

SvD Näringsliv har pratet med flere kilder som uavhengig av hverandre bekrefter at det jukses regelmessig ved de svenske bilverkstedene.

- Middelmådig fokus på kvalitet

En av dem står også frem med fullt navn, russiskfødte Azamat Dautov, som jobber på en av de største merkeverkstedene i Stockholmsområdet. Han fikk jobb i Sverige for 12 år siden fordi det er mangel på blikkenslagere i  Sverige.

- Når jeg kom til Sverige ble jeg veldig overrasket over hvor lite fokus man har på kvalitet. Jeg så så dårlig reparerte biler at jeg ikke ikke trodde mine egne øyne, sier han til avisen.

Han sier han forsøkte å fortsette å sette kvalitet foran hurtighet, men at det ble en dyr strategi.

- Jeg ble taperen. Kundene var fornøyde og mine sjefer var også fornøyde fordi jeg lå over det kritiske nivået for hurtighet. Men bonusen min var veldig lav. I dag har jeg tilpasset meg og jobber som alle andre, med middelmådig fokus på kvalitet, sier Dautov til SvD Näringsliv.

- Avvik på et uakseptabelt nivå

Han legger til at verkstedene sjelden stiller spørsmål om kvaliteten på arbeidet til de som jukser mest.

– De behandles snarere som gullkalver. De soper inn mye penger til selskapet.

Den svenske Trafikförsäkringsföreningen (TFF), som eies av forsikringsselskapene i Sverige, har skjerpet kontrollen av bilverksteder rundt i Sverige, og bekrefter overfor avisen at mistankene om juks har vært velbegrunnede.

- Vi kan allerede se at avvikene ligger på et uakseptabelt nivå, og at feilene finnes både hos merkeverksteder og andre verksteder, sier administrerende direktør i TFF, Mats Olausson til SvD Näringsliv.

Så er spørsmålet om forholdene er noe bedre på norske bilverksteder?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  – Vet du hvor vanskelig det er å få nordmenn til å vaske biler?

 

Sju pågrepet i aksjon mot bilverksteder