Oslo Børs gikk rett til himmels fredag ettermiddag. Hovedindeksen var opp nærmere ni prosent litt over klokken 15.00. Ved stengetid ble status 8,86 prosent opp, til 362,01 poeng.

Aktiviteten har også vært enorm - det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 23,7 milliarder kroner. Det forteller sitt om en av de villeste dagene på børsen i historien - gjennomsnittlig omsetning i Oslo så langt i år er til sammenligning rundt 11 milliarder kroner.

- Markedene reagerer på informasjonen som har kommet, sier aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea, til DN.no.

Informasjonen var todelt:

Begge disse faktorene gjorde at det er finansaksjene som leder an i oppgangen nå, spesielt i Europa og USA. Oslo Børs får i tillegg et dytt av høyere oljepris.

- Det er økningen i oljeprisen som gjør at vi holder følge, sier aksjestrateg i DnB Nor Markets, Erlend Lødemel, til DN.no.

WTI-frontkontrakten er opp mer enn fem dollar fatet på Nymex, og bidrar til bred oppgang for oljerelaterte aksjer. Noe som påvirket oljerelaterte selskaper positivt. Også andre råvarerelaterte aksjer, som Yara International og Norsk Hydro steg markert.

Gullprisen har gått i været de seneste dagene på flykt til trygghet, og er opp 2,3 prosent fredag, og går mot en oppgang på 12,6 prosent for uken - den største ukentlige oppgangen på ni år.

DnB Nor som er en av få tunge finansaksjer på Oslo Børs endte opp nær 13 prosent.

Litt gevinssikring
Etter den knallsterke åpningen fredag falt markedet noe tilbake, før raketten fikk ny fart igjen.

- Det er normalt at man får litt gevinstsikring etter en så frisk start, sier aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki til DN.no.

Han mener markedet har vært preget av et lettelsesrally både torsdag og fredag.

- Man har fått løst en situasjon der det var fare for en fullstendig systemkollaps. Det har vært viktig og reduserer risikoen for sammenbrudd, sier Nyborg.

Han tror likevel at aksjemarkedet fortsatt vil være svært urolig i det korte bildet.

- Det er fortsatt uoversiktlig, konstaterer aksjestrategen.

Sjekk dagens aksjetips! Fredagens aksjetips

Oljeprisen klatrer
Både amerikansk olje og nordsjøolje steg kraftig fredag ettermiddag. Den amerikanske WTI-kontrakten for oktober kom seg over 100 dollar igjen, og endte opp 4,85 dollar til 102,73 dollar fatet. Nordsjøolje endte opp 4,49 dollar til 99,67 dollar fatet.

StatoilHydro steg 8,94 prosent til 148,60 kroner.

Sevan stiger kraftig etter den siste tidens harde fall, og dagens vinner med en oppgang på 28,63 prosent.

Gulle godt
Gullprisen gikk mot rekord denne uken. En oppgang på 12,6 prosent på en uke er største oppgang på ni år.

Dessverre gjorde ikke dette all verden for gullselskapene. Crew Gold fikk en pen økning i dag, men er likevel ned over 80 prosent for året.

Tungvektsløft
Av tungvekterne var DnB Nor og Renewable Energy Corporation (Rec) blant aksjene som steg mest.

DnB Nor steg 12,91 prosent til 56,60 kroner, mens Rec spratt 14,68 prosent til 125 kroner.

Europa jubler
Også i resten av Europa steg indeksene markert fredag:

  • Stockholm endte opp 2,91 prosent etter en topp på 8,6 prosent
  • London endte opp 9,33 prosent
  • Frankfurt endte opp 5,32 prosent
  • Paris endte opp 8,52 prosent

Dagen i dag går inn i historiebøkene som den tredje beste av de ti beste dagene på Oslo Børs, målt i prosentvis oppgang.

Hovedindeksen endte opp 8,86 prosent til 362,01 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se video-rapport fra meglerbordet på DNtv:Grådighet, frykt og usikkerhet