Eiendomsinvestor Ivar E. Tollefsen (51) har truffet blink i et knallsterkt for små leiligheter i sentrale Oslo. Eiendomsbaronen er nå god for nesten seks milliarder kroner.

Tollefsen eier i overkant av 14.000 utleieleiligheter, fordelt på rundt 2400 i Norge og nær 12.000 i Sverige, til en vedi av rundt 15 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge administrerende direktør Patrik Hall i det Tollefsen-eide selskapet Fredensborg as er gjennomsnittsstørrelsen på leilighetene selskapet eier 34,5 kvadratmeter. Mange er under 20 kvdratmeter.

– For oss er det derfor ekstra gledelig at det er de små leilighetene som øker mest i verdi. Ifølge en undersøkelse offentliggjort for et par måneder siden økte leiligheter under 40 kvadratmeter 50 prosent mer i verdi en gjennomsnittsleiligheter, sier Hall til DN.

Minst 500 mill. i verdiøkning
Regnskapet i Fredensborg viser imidlertid et underskudd på 80 millioner kroner for ifjor, men Hall forklarer det blant annet med store oppussingskostnader.

– Oppussingen gjorde at flere hundre leiligheter sto ledige i en lengre periode. Dessuten har det vært nedskrivninger av aksjer og andeler i selskaper utenfor konsernet. Vi har også noen gamle rentebytteavtaler som gir oss høyere rentekostnader enn dagens renter. Men vi er godt fornøyd med at den verdijusterte egenkapitalen har økt med minst en halv milliard, sier Hall.

Gjelden i Fredensborg as er på nær ni milliarder kroner, men sjefen sier de er konfortable med den sett i forhold til verdien på eiendommene på 15 milliarder kroner.

Glad spekulantene er borte
Hall tror på fortsatt gode tider i eiendomsmarkedet både i Norge og Sverige, og mener at veksten nå ikke skiller seg ut fra de siste ti årenes vekst i boligmarkedet.

– De siste tyve årene har vært minst like sterke. Det som er ekstra gledelig nå er at kjøperne ikke ser ut til å være investorer som kjøper utbyggingsprosjekter for videresalg. Frem til 2007 gjorde det at det ble et inntrykk av at etterspørselen i boligmarkedet var større enn den faktisk var, sier Hall.

Fredensborg er blitt refset for "uverdige" boforhold i sine rundt 2000 sykehusboliger på Sinsen i Oslo, men sjef Kai Sjøvold i selskapet Fredensborg Norge varsler nå oppussing i den omstridte «sykehusporteføljen».

Les også: Dette er den nye slummen i Oslo


Ivar Tollefsen slo seg opp som dj på 1980-tallet og turnerte ifølge Dagens Næringsliv landet rundt med spektakulære show og konkurranser.

På 90-tallet var musikk byttet ut med klatre- og skiekspedisjoner. Tollefsen har fortsatt rekorden som den raskeste mann på ski over Grønland.

Etter å ha bygd opp selskapet Fredensborg as er han nå Norges største boligutleier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.