I USA er antialdringsindustrien blitt big business, og omsetningen av piller og andre kurer nådde en omsetning på 115 milliarder USD i 2010. The AustralAsian Academy of Anti-Ageing Medicine beskriver det som verdens raskest voksende sektor innen medisinske preparater. Veksthormoner utgjør en stor andel av disse preparatene.

I Norge viser tall fra legemiddelverket at omsetningen av androgener (mannlige kjønnshormoner) har hatt en prosentvis økning på mellom 56 og 65 prosent siden 2004.

- Økningen i disse tallene er nok et resultat av mer oppmerksomhet rundt testosteronmangel hos menn. Menn har jo også en slags overgangsalder som rammer litt ulikt, og noen menn får tydelige symptomer på testosteronmangel. Også på dette området er det nok mye som importeres ulovlig og brukes i kroppsbyggermiljøet og spesielle treningsmiljøer, sier sier medisinsk fagdirektoer i Legemiddelverket og spesialist i indremedisin og hjertesykdom Steinar Madsen.

Ungdomskilde
Troen på HGH (High Growth Hormone) som mirakelkur er ikke ny. Ifølge en amerikansk studie fra 1990, der HGH ble gitt til en gruppe eldre menn, ble det registrert forandringer hos testpersonene som «tilsvarte å reversere 10 til 20 års aldring». Ikke minst knyttes bruken av veksthormoner til økt muskelmasse og libido. Slike løfter har fått menn til nærmest å ofre liv og helse for å få tak i preparatet, som normalt bare brukes til behandling av dvergvekst, samt behandling av mennesker med skader i hypofysen som gjør at kroppen ikke selv klarer å produsere hormonet naturlig

Økt kreftrisiko
Mange forskere mener HGH-behandling kan være direkte skadelig. De frykter en rekke bivirkninger, som høyt blodtrykk manglende vannlatingsevne og diabetes. Ikke minst økt risiko for kreft.

- Det er en helt tydelig fare for at HGH-tilførsel drastisk kan sette fart i sykdomsutviklingen hos en person med uoppdaget kreft på grunn av akselerert celledeling. Jo eldre vi er, jo større sjanser er det for at vi utvikler små kreftceller som kroppens eget forsvarsapparat normalt overvinner. Med veksthormoner i kroppen vil de samme kreftsvulstene vokse for raskt til at kroppen kan hanskes med dem, sier Madsen.

Han er bekymret for den økte bruken av slike preparater i treningsmiljøer.

- Det er sannsynlig at testosteron gir økt risiko for hjertesykdom, men spesielt med dopingdoser som er langt høyere enn dosene brukt under medisinsk overvåket behandling. Faren for alvorlige bivirkninger blir betydelig større ved slik bruk. Som hjertespesialist har jeg sett flere unge menn helt ned i tenårene som har fått hjerteinfarkt etter bruk av testosteronlignende stoffer som doping, sier Madsen.

Farlig B-vitamin
Også kosttilskudd av folsyre, som er et B-vitamin, viser seg å øke faren for spesielt prostatakreft.

- Norge ligger i verdenstoppen på prostatakreft! Jeg pleier derfor å si at ekte mannfolk spiser ikke vitaminer, men heller et variert kosthold som dekker kroppens behov på en naturlig og sunn måte. Så en mann som tar testosteron, veksthormon og folsyretilskudd øker nok risikoen for kreft, særlig prostata, og hjertesykdom ganske betydelig, legger han til.

Økning i muskelmasse, men ikke i styrke
Riktignok kan veksthormoner gi en form for foryngelse, men at de gir økt styrke er en hardnakket myte ifølge den anerkjente amerikanske Mayoklinikken. De viser til studier der friske voksne som har fått injeksjoner med veksthormon, viser kun økt muskelmasse og redusert andel kroppsfett. Økningen i muskelmasse gir derimot ingen økning i styrke.

Trening kan ikke erstattes
En studie der 18 friske menn i alderen 65-82 år deltok, fulgte et progressivt styrketreningsprogram i 14 uker. Deretter fulgte ti nye uker med styrketrening, der halvparten av mennene fikk injeksjoner med veksthormoner, mens den andre halvparten fikk narremedisin. Styrketreningen økte muskelstyrken betydelig. Veksthormoner i tillegg til treningen ga ingen ytterligere effekt. Med andre ord - styrketrening er en bedre, billigere og tryggere ungdomskilde. Steinar Madsen kan bekrefte at denne studiens konklusjoner fortsatt gjelder.

- Ingenting kan erstatte sunt kosthold og riktig trening. Særlig utholdenhetstrening, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.