Da John Markus Lervik løp birkebeinerløpet i september i fjor brakk han ankelen og haltet i mål. Etter å ha tatt av gipsen noen måneder senere, røk han Hamstring-muskelen tvers av og var igjen satt ut av spill.

- I Marcialonga (slutten av januar) var jeg med som service-apparat for kona mi. Jeg kunne knapt gå på ski. Så nå er jeg veldig godt fornøyd, sier han til DN.

Under tråe forhold staket han seg inn til en 11. plass i klasse M40, med tiden 3:07. Den sterke tiden overrasket ham.

 
- Jeg fikk egentlig beskjed om at jeg ikke kunne gå på ski igjen før ut i april. At jeg er med så høyt oppe i Birken hadde jeg ærlig talt ikke trodd for noen uker siden, sier Lervik som bygget opp Fast, som nå er Microsofts spydspiss innen søketeknologi. De siste årene har han jobbet med å bygge opp et nytt programvareselskap kalt Cxense. Men han er tydeligvis meget effektiv på fritiden også. Etter et langt skadeavbrekk har han på få uker bygget opp formen på nivå med Norges sprekeste i 40-årsklassen.

- Jeg har fått god oppfølging av fysioterapeut, og så har jeg jo bra grunnkondis.

- Den er vel mer enn bra?

- Jeg trente og konkurrerte mye som ung og har holdt formen ved like. Det er egentlig bare å trene, det er ingen annen hemmelighet, sier Lervik.

Saken fortsetter under grafikken!

 


Det var hemmeligheten meglersjef i Norse securities, Andreas Martinussen (tid: 03:41:08), var ute etter da han tidligere denne uken sendte Lervik en sms der han spurte om tips til Birken.

- Jeg spurte om råd fra norsk næringslivs råeste skiløper og fikk denne SMS-en: «Finn deg en rygg og hold denne – spesielt i flatt terreng med staking. Åpne ganske hardt, men ikke spreng. Kjør hardt fra siste stigning opp mot Midtfjellet og helt inn. VIS RESPEKT FOR MEG!» etterfulgt av smilefjes selvfølgelig.

 

Dermed fulgte Martinussen Lerviks råd og gikk hardt ut.

- Og det gikk ikke helt som planlagt?

- Jeg sprakk etter 12 kilometer. Nå er jeg helt ferdig. Tror aldri jeg har vært mer utmattet, sier Martinussen som knapt orker å snakke.

Birkebeinerrennet 2013 ble tøff for mange. Det var meldt strålende forhold, men nedbør natt til lørdag og gjennom hele dagen gjorde forholdene tyngre enn forventet. Det var også treg snø. Vinnertiden på 2:42 var hele 21 minutter dårligere enn i fjor.

 

AGR-sjef Sverre Skogen (tid: 03:29:19) synes forholdene var strålende, men blytunge.

- Det var skikkelig vinterføre med gode stabile forhold – spesielt i motbakkene. Men kroppen var sliten, og ikke på samme nivå som i fjor.

- Feil oppladning? Trent mindre?

-Ja en tanke mindre, men bevares jeg prøver å bevege meg så ofte jeg kan. Og Birken er alltid målet. Hadde det ikke vært for dette rennet tror jeg at svært mange av turene med hodelykt i vinter hadde blitt byttet ut med sofaen.

Av 17000 påmeldte løpere var det 14693 som startet fra Rena. Raskest ble i år som i fjor Anders Aukland. Landslagsløper Eldar Rønning klarte ikke henge med i langspurten mot mål.

 

- Det er et veldig hardt renn, selv om det er mye staking, sier Rønning til DN.

Han er imponert over Aukland som er ti år eldre.

- Ja, Anders er tøff. Det er ingen tvil om det.

- Satser du på turrenn om ti år tror du?

- Kanskje om fem år, men om ti? Nei, overhodet ikke. Når det er slutt så er det slutt. Jeg kommer ikke til å orke dette kjøret.

 

Sveitsiske Seraina Boner var utilnærmelig i skisporet, og tok en overlegen seier, akkurat som i fjor.

- Det var utrolig tungt. Det gikk sakte, og jeg hadde ikke spesielt gode ski. Man fikk ikke noe gratis, men det er deilig å vinne igjen, sier Boner til NRK.

Jørgen Aukland gikk uten festesmurning og overrasket mange med en solid fjerdeplass.

- Det var hardt i bakkene og tregt føre. Dermed ble det enklere for meg å henge med.

- Og overkroppen er naturligvis stokk stiv nå?

- Nei, Har litt vondt i ryggen, men ellers føler jeg meg ganske pigg.



Kvinner, topp fem:

1. Seraina Boner (Team Coop) 3:09:12

2. Sandra Hansson (Team Oslo Sportslager-Moelven) 3:15:06

3. Jenny Hansson (Team Coop) 3:15:14

4. Susanne Nyström (Team Xtra personell) 3:17:38

5. Laila Kveli (Team Xtra personell) 3:18:00



Menn, topp fem:

1. Anders Aukland (Team Xtra personell) 2:42:38

2 . Eldar Rønning (Team United Bakeries) 2:42:51

3. Espen Harald Bjerke (Team Coop) 2:43:02

4. Jørgen Aukland (Team Xtra personell) 2:43:30

5. Jörgen Brink (Team United Bakerie) 2:43:33



Øvrige resultater

Dødsfall i Birken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.