- Det er så mange jeg har snakket med i dag på de mindre teamene som sier de har gått næringstomme. Det er helt avgjørende å få i seg nok, sier Johan Kaggestad, som kommenterte løpet for tv2.

Jörgen Brink vant. Ikke tilfeldig i det hele tatt, mener Kaggestad.

- Laget hans (Team United Bakeries) var overlegne på støtteapparat, og løperne fikk drikke jevnlig. Vasaloppet er spesielt og det er vanskelig å være tilgjengelig for deltagerne hvis man har et lite team.

Han tipser alle som skal gå Birken om to uker om å drikke hvert 20.minutt.

- Drikk hyppig. Om du er tørst eller ikke, spiller ingen rolle.

Imponert over Skofterud
Kaggestad er meget imponert over Vibeke Skofteruds rekordseier, og mener hun er et typisk eksempel på en som har langløpstalent.

- Hun er mentalt sterk og det tror jeg kommer av at hun har opplevd mye motgang i karrieren. I lange turrenn får man uansett noen skikkelig nedturer underveis, og det er en stor fordel for løpere å kunne takle slike perioder.

Skofterud satte ny rekord med tiden 4.08. og havnet cirka 30 minutter bak vinneren i herreklassen.

- I prosent er ikke dette så langt bak hva de beste kvinnelige maratonløperne i verden er bak de mannlige, så prestasjonen til Skofterud er meget god, skryter Kaggestad.

"Bakerne" i storform

Verken Thomas Alsgaard eller Petter Northug stilte til start, men Team United Bakeries vant likevel.

- 50 mann jobbet for seieren. Det var nok det råeste opplegget i Vasaloppet noensinne, sier Remi Goulignac.

Sjefen i United bakeries jubler for nok en Vasaloppseier. Løperne ble tilbudt drikke nesten for hver andre kilometer i det ni mil lange løpet som strekker seg fra Sälen til Mora.

- Så mye drikke trenger dem vel egentlig ikke. Men vi la vekt på at vi skulle være tilgjengelige. På mange poster glipper det, og da er det godt at vi har ny post ikke lenge etterpå.

Løperne fikk etter det Goulignac har fått beskjed om, i seg drikke cirka på 60 prosent av postene som var tilgjengelig. Han tror dette er mye av grunnen til teamets suksess.

- Det er jo først og fremst utrolig gode løpere vi snakker om, og Brink er meget sterk på en slik distanse. Men det er også viktig at man har mulighet til å få i seg nok næring underveis. Jeg tør vel påstå at vi hadde tidenes opplegg i dag, sier han.

Næringstom

Sprinter Johan Kjølstad ble beste nordmann med en femteplass. Han var utslitt og næringstom mot slutten av løpet.

- Jeg fikk ikke i meg drikke de to siste milene, og var nær ved å gå på en skikkelig smell. Heldigvis fikk jeg en liten slurk cola mot slutten. Det gjorde at jeg ikke gikk rett i bøtta, sa trønderen som er på sprintlandslaget til tv2 etter løpet.

DN har tidligere skrevet om betydningen av høyt væskeinntak under langvarige konkurranser. Blant annet mener Olympiatoppan at man under lange løp trenger 45 – 90 milligram karbohydrater i timen for å prestere optimalt. Dette er relativt mye og blir som regel inntatt som sukkerholdige væsker.

Blant de mest brukte væskeblandingen finner vi sportsdrikk, kaffe/cola, havre/bygg-avkok. Les mer om de ulike styrkedrikkene her.



Vasaloppet:

Kvinner:

1 Vibeke Skofterud

2. Laila Kveli

3. Seraina Boner

4. Jenny Hansson

5. Suzanne Nyström

6. Sara Svendsen



Menn:

1. Jörgen Brink

2. Daniel Thynell

3. Stanislav Rezak

4. Daniel Rickardsson

5. Johan Kjølstad

6. Jimmie Johnsson



Her er resultatlister for Vasaloppet 2012

Les også:

Brink satte Vasa-rekord

Anbefaler potetgull på skituren

Sjekk Alsgaards ekstreme treningsdag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.