Kosttilskudd kan inneholde helseskadelige legemidler, uten at dette er merket på pakningen. Innholdet kan bare avdekkes gjennom analyser.

Det skriver Mattilsynet i en rapport som legges frem i dag, skriver VG.

- Folk må bruke sunn fornuft. Uansett hvor god kontroll vi har, er dette et stort og sammensatt marked. Det er mulig å få fatt i kosttilskudd fra de forskjelligste kanaler. Vi vil aldri ha 100 prosent kontroll. Folk må ta et ansvar selv, fastslår tilsynsdirektør Kristina Landverk i Mattilsynet overfor VG.

Dette er de farlige produktene:

Naturlige potensmidler.
Risiko: Dette kan utgjøre en alvolig helsefare, spesielt for pasienter med hjertesykdom.

Slankende naturmidler.
Risiko: Benzodiazepiner er syntetiske stoffer som virker angstdempende, beroligende og muskelavslappende - men er også sterkt avhengighetsskapende. Bruk av efedrin og sibutramin kan medføre svært alvorlige helseskader som psykose, hjerte/karproblemer og i verste fall død.

Smertestillende urteprodukter.
Risiko: Det ble i Norge meldt om flere tilfeller av leversvikt, og også ett dødsfall ble knyttet til bruk av "Fortodol". Produktet ble trukket fra det norske markedet.

Kinesiske urtepreparater.
Risiko: I Belgia er det siden 1993 rapportert om mer enn 100 tilfeller av alvorlige nyreskader hos unge kvinner sm brukte et slankemiddel som inneholdt Aristolochia. I Norge ble det i 2011 beskrevet et tilfelle hvor en ung kvinne ble innlagt på sykehus med nyresvikt.

Kosttilskudd mot revmatisme.
Risiko: Pasientene fikk måneansikt, hyppige infeksjoner, vektøkning, magesmerter, økt tendens til blåmerker og sårdannelse, endringer i hormonverdier og kvinner fikk økt hårvekst i ansiktet.

Les også: Advarer mot vitaminpiller

Effekten av omega-3 er sterkt overdrevet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.