Ta en tur til hvilken som helst kafé, bakeri, veikro og kiosk, og du ser at de hvite og lysegule karbohydratene dominerer matutvalget. Dette er det nærmeste du kommer sukker.

Karbohydrater som kroppens viktigste energikilde kan, ifølge lavkarboentusiastene, kompenseres med økt mengde mettet fett. Overlege Kjetil Retterstøl ved Rikshospitalet har tidligere gått ut og advart mot et slikt kosthold. Les saken her.

Grove og fine karbohydrater
Han mener diskusjonen rundt behovet for karbohydrater gjør folk unødvendig forvirret.

- Advarer man mot karbohydrater sidestilles ofte sukker med havregryn, og det blir helt feil. Et variert kosthold inkludert grove karbohydrater er å anbefale. Vanlige mennesker har derimot sjeldent behov for raske karbohydrater, det er det egentlig kun idrettsutøvere i restitusjonsfasen som trenger, sier han.

Hos Grete Roede har de merket stor pågang av nye kursdeltagere som ønsker å endre sitt lavkarbokosthold til en lettere og sunnere variant.

- Vi har sett en økning i deltagelse på våre kurs av de som tidligere ønsket å kutte karbohydrater. Nå vil de ha veiledning i hvordan de kan gå over til et sunnere og enklere kosthold inkludert sunne karbohydrater, sier ernæringsfysiolog og fagsjef Kari H. Bugge hos Grete Roede AS.

Grovkarbo
For mange har lavkarbo vært en protest og reaksjon på mengden usunne hvite karbohydrater som tilbys overalt. Mens begrepet lavkarbo egentlig er knyttet til et kosthold med et minimalt innhold av karbohydrater, så brukes det på folkemunne også for de som bare kutter moderat på karbohydrater i kosten, kan Bugge fortelle.

- Noen har valgt å kutte de ”kjedelige” karbohydratene fra grovt brød og poteter, mens de har beholdt øl, vin og søte saker de er glad i. Noe som gir et mer næringsfattig kosthold. Vi anbefaler heller å følge det som er kalt grovkarbo eller smartkarbo. Det viktigste grepet er å styre unna brus, godteri, sukker, kaker, lyst brød, hvite bakevarer og vanlig pasta. Velger du de grove karbohydratene, som surdeigsbrød av rug og hele korn, vil de langsomme karbohydratene gi langsom blodsukkerstigning, pluss at du får i deg de viktige næringsstoffene i fullkorn som fiber, mineraler og vitaminer, sier Bugge.

Retterstøl har oppskriften på infarkt klar.

- For mye hvite karbohydrater, mettet fett og salt er det verste. Med andre ord: chips, sukkerbrus og sofaliv sier Retterstøl.

- Et kosthold man skal følge over tid bør gi helseffekter også ved en stabil vekt. Det er dessuten viktig at man klarer å holde fast ved de kostendringene man gjør. Jo mer ekstrem dietten er jo mer utfordrende er det å følge den over tid. Det beste er å finne en gylden middelvei, avslutter hun.

Råd for grovkarbo-kosthold:

Søtt er ok av og til

Tilstreb en bra balanse mellom umettet og mettet fett

Bruk mest plantebaserete oljer og fett, som oliven, nøtter og avokado

Spis smør, fløte og bacon, men med måte

Fet ost er OK med måte, men kompenser ved å velge mager margarin istedetfor smør

Pølser er OK av og til, velg de magre, og husk at det mye god fisk

Velg grove/brune karbohydrater fremfor hvite

Velg fullkornsvarinater av ris, pasta, nudler, tortilla lefser, pølsebrød og pitabrød.

Velg ekstra grove brød og knekkebrød, gjerne surdeigsbrød av rug.

Velg kornblandinger av typen 4-korn, den er uten tørket frukt og heller ikke tilsatt sukker.

Velg proteinrike og magre kjøttpålegg, velg alt av fiskepålegg, styr unna syltetøy og brunost.

Velg de magre og usøtede meieriproduktene som yoghurt naturell, cottage cheese og skyr.

Spis rikelig med grønnsaker, bruk gjerne bær og velg ellers de mindre søte fruktene.

Velger du å spise karboredusert, er sukker, godteri, boller, is, søte kjeks og kaker, øl og brus det første du må kutte helt ut.

Kilde: NBC News http://www.nbcnews.com/health/know-your-numbers-not-any-more-under-new-heart-guidelines-2D11585027

Les flere saker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.