Mosjonister som har deltatt i lange konkurranser, kan ha kjent på en kvalmende og tung følelse i magen etter å ha drukket mye sportsdrikke. Sportsdrikkeindustrien har forsøkt å sette til ulike smaker, ofte til liten nytte. Nå har forskningen funnet et alternativ: Ta en slurk energidrikke, la innholdet skvulpe rundt i munnhulen noen sekunder, og spytt ut igjen.
– Dette er noe som er blitt gjort i mange år, i mange idretter, også i fotball, sier Morten Mørland, som driver ernæringsrådgivning for idrettsutøvere gjennom selskapet Finishline og også er tilknyttet Olympiatoppen.
– Det spekuleres på om det finnes en form for karbohydratreseptorer i munnhulen. Bakgrunnen for at dette gjøres, er at flere studier viser at man kan få en rask, oppkvikkende stimuli på lik linje med ordinært inntak av karbohydratholdig drikke som svelges, sier Mørland.
New York Times hadde tidligere i sommer en lengre artikkel om såkalt Carb Rinsing i forbindelse med fotball-VM, som ble holdt i sterk varme i Moskva. De gangene en av spillerne lå nede for et eller annet, var resten av spillerne på banen ikke sene om å ta en kraftig slurk av drikkeflaskene som ble tilbudt av støtteapparatet. Men spillerne svelget øyensynlig ikke. De spyttet innholdet ut igjen. Neppe fordi de ikke likte drikken, men fordi effekten av å spytte ut ifølge flere studier så å si er den samme som å drikke den.
«Lurer» hjernen
Det er ikke strengt vitenskapelig kartlagt hva som faktisk skjer.
– En annen plausibel forklaring enn karbohydratreseptorer i munnhulen, er påvirkning på sentralnervesystemet, som igjen overstyrer noen av signalene som sendes fra arbeidende muskel til hjernen om «at sukker er på vei». Det eneste man foreløpig kan se, er at det tilsynelatende kan ha en effekt, selv i kontrollerte, blindede placebo-matchede studier, sier Mørland.
New York Times gjengir en studie på syklister, gjort ved universitetet i Birmingham i 2004. Prestasjonene ble bedre selv om de ikke svelget energidrikke, men spyttet den ut igjen. Forskere har funnet ut at drikken bør skvulpe rundt i munnen i minimum fem til ti sekunder for å ha effekt.
Antagelig kan det være smart å gjøre begge deler: skylle munnen, samt svelge energidrikke, særlig i utholdenhetsidretter hvor aktiviteten strekker seg over flere timer.
– Intuitivt vil jeg tenke at dette er mest fornuftig, særlig i lengre konkurranser der man vil være helt avhengig av tilstrekkelig tilførsel av karbohydrater til muskulaturen for å prestere ved høy intensitet. Fotball samt en del andre idretter med kortere varighet vil mest sannsynlig klare seg med «å lure hjernen» så lenge man stiller med fulle lagre til start, sier Mørland.
Drikke før du blir tørst?
Ifølge Tim Noakes, professor og leder ved Exercise Science and Sports Medicine Resarch Unit ved universitetet i Cape Town, er mantraet om å drikke før du blir tørst skapt av sportsdrikkeindustrien. Han mener det ikke å stole på tørstefølelsen strider mot den menneskelige natur, og er mer bekymret for at mosjonister drikker for mye. Overhydrering kan i verste fall føre til at hjernen svulmer opp, med koma og i verste fall død som utfall.
– Mennesker er på mange måter ganske enkle vesener, og trenger minnes på ting flere ganger. Å drikke tilstrekkelig, og i økte mengder ved trening, er en av disse. Man kan naturligvis føle seg tørst av mange grunner uten nødvendigvis å trenge væske. Løper man for eksempel en halvtime på en støvete grusvei, vil man føle seg tørr i munnen og tørst, men det betyr ikke nødvendigvis at man har et stort behov for inntak. På den andre siden er min erfaring at det stort sett er idretter som driver med lang varighet eller svært høy intensitet som oftest totalt sett drikker for lite, og kan ha flere prosent dehydrering både under trening og konkurranse. Et råd som å «drikke før man blir tørst», kan derfor være effektivt for en del for å faktisk starte tidlig nok med inntaket, sier Mørland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.