De fleste trener enten styrke eller kondisjon/utholdenhet. Å løpe eller gå på ski i timevis gir riktignok utholdenhet og skikkelig trim av hjerterøttene, men sliter på muskulaturen, som i verste fall kan bli svakere.

Russerkuler
Styrketrening antas å være viktigere desto eldre du er. Det bidrar til funksjonelle muskler, men hjelper ikke all verden på kondisjonen. Derfor anbefaler mange trenere å kombinere styrke med kondisjon og omvendt. Girevoy – mer kjent som kettlebells – skal gi trening av hele kroppen.

 

– Russerne kaller det «loaded cardio». I seriøse treningsmiljøer har kettlebells alltid vært ansett som et faglig godt verktøy, men oppmerksomheten og populariteten rundt sporten går i bølger, sier Christian Velle.

Effekt av trening
Velle har konkurrert internasjonalt siden 2006, og er den i Norge som har flest sertifikater på østeuropeisk nivå med medlemskap i IUKL-forbundet (International Union of Kettlebell Lifting). I tillegg konkurrerer han i vektløfting, der han har en sølvmedalje i NM-klassen under 73 kilo.

– Det finnes 11 parametere for å vurdere effekten av trening. De mest grunnleggende er styrke, bevegelighet, koordinasjon, hurtighet og utholdenhet, sier Velle.

Ekspertisen på styrketrening har han fått etter å ha prøvd seg på den andre ytterligheten, som syklist.

Styrke og kondis
– Jeg har gått fra å konkurrere i tre timer, til under ett sekund. Utholdenhetstrening er vel og bra, men uten å løfte jern vil du ikke klare å bygge opp skikkelig styrke, og uten styrke vil du aldri nå toppen, sier han.

 

Girevoy er en perfeksjonert kombinasjon av styrke og utholdenhetstrening, og konkurransetiden er på ti minutter. Da løftes det kuler på tid, og antall løft avgjør.

– Det er styrken og hurtigheten i frasparkene som ofte skiller de aller beste fra konkurrentene, ikke den generelle utholdenheten. Derfor løfter toppidrettsutøvere jern. I idretter som tennis, der hurtighet og styrke er helt avgjørende, foregår det meste av treningen utenfor banen, sier Velle.

Ungdomskilde
Girevoy oppsto for over 300 år siden, da russiske bønder brukte kornvekter til å trene seg opp til å klare det tunge gårdsarbeidet. I dag er det blitt nasjonalsport.

– I østeuropeiske land er Girevoy svært populært fordi man ser en positiv effekt av treningen opp mot andre idretter samt yrker som er fysisk krevende. Kostnadsmessig er sporten også billig, og man trenger liten plass for å utføre treningen samt lagringsplass for kulene, sier Velle.

Midtveis i livet er det vanlig å miste bevegelighet, styrke og hurtighet. For årsklassene 40+ er Girevoy rene ungdomskilden.

– En middelmådig mosjonist kan bli som en deltids toppatlet med riktig trening. Da snakker vi om trening som gir en skikkelig «boost» på hormonproduksjonen, sier Velle, som er medisinsk utdannet.

– For å trigge veksthormonene testosteron og HGH må du bygge opp raske muskelfibre. Derfor har jeg plukket ut øvelser som ivaretar dette og trener kondisjonen, forklarer Velle, og griper rundt lårene for å vise hva han mener.

4 gode øvelser
Nedenfor viser vi fire grunnleggende øvelser som gir stor effekt. De er spesielt utvalgt for dem som ønsker optimale treningsøkter to-tre ganger i uken. For alle øvelsene gjelder det å løfte så tunge kuler som mulig.

I konkurranser er det aldri over 6 repetisjoner, og aldri under 80-85 % av maks kapasitet, men det krever trening og sterk viljestyrke. 

   

Les mer om styrketrening på DN Aktiv:<b>Treningen som gir deg flotte muskler </b>

<b>Ro deg råsterk med Olaf Tufte</b>

<b>Slik gjør du styrkeøvelsene helt perfekt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.