Gaustatoppen rett før klokken 16.00 lørdag ettermiddag:

Med stivt blikk, faste skritt og håndflatene godt plantet på lårene kommer Henrik Oftedal opp steinrøysa, ut av tåkeheimen, og møtes av jubelbrus og champagne. Målstreken krysses, og han klokkes inn til tiden 10.59.57 - den beste tiden en nordmann noen gang har prestert i løypa. I 11 timer har Fjerdingby-mannen slitt seg gjennom Norseman Xtreme Triathlon - verdens hardeste Ironman.

Les hele resultatlisten her (ekstern lenke)

Omtrent samtidig som Henrik Oftedal går i mål, har mange av de andre Norseman-deltakerne knapt fått slengt fra seg sykkelen og startet på sin maraton.  

- Dette har vært helt utrolig! roper Oftedal lykkelig, og kaster i seg vafler og tomatsuppe. Champagnen er ikke det som frister mest akkurat nå.

- I år var det min tur! Jeg har jobbet for dette i to år nå. Men nå var det godt å komme i mål, jeg har hatt fryktelig vondt i to og en halv time og bare lengtet etter å bli ferdig, innrømmer en sliten hardhaus.

Tok revansj
Endelig fikk han revansj på Tom Remman fra Geilo. De to lagkompisene fra Team Nakamura Triathlon kjempet side ved side helt til den siste blytunge stigningen opp mot Gaustadtoppen. Da var Oftedal hakket hvassere.

Remman vant Norseman ifjor og så lenge ut til å klare å gjenta bragden. Men han måtte slippe mot slutten:

- Jeg gjorde hva jeg var god for og er superfornøyd - det var bare ikke mer saft igjen i beina. Jeg prøvde og prøvde, men Henrik ble for sterk i dag, innrømmer Tom Remman overfor DN.no.

- Var det greit at han tok revansj på deg?

- Nei, greit er det ikke. Men i dag gikk det ikke min vei. Han vant fortjent, sier Remman.

Tøffeste som finnes
- Norseman Xtreme Triathlon er den tøffeste endags idrettskonkurranse som finnes. Du får en vanvittig følelse av mestring når du kommer i mål etter å ha fullført dette, sier infoansvarlig og primus motor for arrangementet, Paal Hårek Stranheim til DN.no.

 

227 deltakere fra 23 nasjoner stilte til start på årets Norseman, som ble arrangert for åttende gang i helgen.

Klokken 05.00 hoppet deltakerne ut i Hardangerfjorden fra en bilferge, før de svømte 3,8 kilometer inn til Eidfjord. Her skiftet de til sykling og 180 bratte kilometer over Hardangervidda og Imingfjell. I Austbygde i Telemark satte de fra seg sykkelen, byttet til løpesko og gjennomførte en full maraton på 42 kilometer. Avslutningsetappen gikk først inn til Rjukan, og så rett opp til toppen av Gaustatoppen med målgang 1883 meter over havet. Samlet stigning i løpet av dagen er 5000 meter. En knallhard dag, med andre ord!

Kvinnerekord
Etter å ha svømt inn til Eidfjord hele 18 minutter bak sin hardeste konkurrent, trodde Henrik Oftedal at seieren allerede var utenfor rekkevidde før han satte seg på sykkelen.

 

- Da var jeg deppa, jeg tenkte at: "Nå er det kjørt, dette klarer jeg aldri i livet å ta igjen". Men på vidda gikk det ordentlig fort, og da var det bare å banke på. Løpingen gikk også relativt bra, og da vi nærmet oss toppen følte jeg meg ganske fresh. Det var deilig å se Tom slippe, sier Oftedal fornøyd.

Tom Remman innser at slaget er tapt i år, men er glad for at han endelig er i mål. Med over 11 timers hardkjør bak seg, må det mye mat og drikke til for å holde energien oppe. Men ikke alt er like ok å få i seg underveis.

"Å, jeg hater så gel!", utbryter Remman.

Han kom i mål som andremann på tiden 11.08.15, fulgt av Even Hersleth på tredjeplass på tiden 11.17.34. Damevinneren ble tyske Susanne Buckenlei, som krysset målstreken på imponerende 13.13.03 og dermed slo løyperekorden for damer fra 2004.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.