Deltakere som gikk jevnlig på ski som barn/ungdom går ca. 12 minutter raskere i Birkebeinerrennet enn de som ikke gjorde det, konkluderer en ny stor birkenundersøkelse utført av Høgskolen i Lillehammer på over 2000 birkendeltakere i 2011.

Rapporten har sett på hvilke faktorer som har betydning for sluttiden til deltakerne i det populære rennet.

- Faktorene vi har sett på er bakgrunnsforhold som kjønn, alder og kroppsmasse. Videre har vi spurt etter treningsmengde og langrennserf#229, sier Christer Thrane ved HiL.

Går bedre andre gang
I tillegg til hva du har gjort som ung, er også tidligere deltakelse i rennet av stor betydning for sluttiden din. Det ser ut til at tidsforbedringene følger et sprangvis mønster med store forbedringer noen år og mindre forbedringer andre år.

I 2011 gikk andregangsdeltakerne eksempelvis cirka 26 minutter raskere enn førstegangsdeltakerne. Sammenlignet med de som kun gikk Birken i 2011, gikk de med deltakelse i ett annet turrenn samme år cirka 20 minutter raskere.

Studieforfatterne mener dette skyldes at flere starter i turrenn gir bedre skiteknikk og arbeidsøkonomi. Og det psykologiske aspektet også har en del å si - evnen til å disponere et langt løp og om kapasiteten til å håndtere”stress” i konkurranser.

Den typiske deltaker gjennomfører det 54 kilometer lange Birkebeinerrennet på 4 timer og 45 minutter. Menn går i snitt 47 minutter raskere enn kvinnene.

- Det mest overraskende med denne studien er at den viser at treningseffekten ser ut til å være avtagende. Å legge på trening er bra, men hvis du trener seks-syv timer på ski i uken, og legger til en time eller to har det liten effekt på sluttiden, sier Thrane.

Samme gjelder antall hardøkter. Å gå fra en-to intervaller i uken til tre økter, gir heller ingen effekt.

Andre faktorer som spiller inn:

BMI: Tidsforskjellen mellom en person med BMi på 22,5 og en med BMi på 27,5 er cirka 34 minutter. Men i motsetning til andre utholdenhetsidretter som for eksempel løping lønner det seg ikke å være tynn når du går på ski. Litt tyngde i overkroppen gjør ingenting.

Treningsmengde: En person som trener fem timer per uke går cirka 20 minutter raskere enn en person som trener to timer per uke.

Intervall: En person som trener intervall to ganger per uke versus en som ikke trener intervall er på ca. 13 minutter.

Rulleski: Å gå på rulleski tre timer per uke kontra en time, gir ni minutter bedre sluttid.

Se hele studien her.

Les også:

<b>Slik sikrer du superglid</b>

Slik går du 10 prosent raskere på mila (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.