– Den moderne jeger er litt indianeraktig, sier Jo Inge Breisjøberget, ansvarlig for bærekraftig forvaltning av småvilt og storvilt på Statskogs eiendommer i hele Norge.

Tendensen er klar: Folk etterspør mer fysisk krevende og individuell jakt. Den tradisjonelle elgjakten der store lag samarbeider om å felle elg er mindre populær. Man vil heller ofre tid og krefter enn å sitte stille på post.

– Villreinjakten er veldig fysisk krevende. Det er mennesket mot dyret. Du må smyge deg innpå, løpe etter flokker og tenke lenger enn dyrene selv. Slikt fascinerer, sier han.

Bare på Statskogs terreng på Dovrefjell har antall søkere til reinjakten vokst veldig de siste årene. Mens det tradisjonelt er cirka 500-600 søkere til 78 kort, har Statskog i år fått 1800 søknader. Slik er det også i de andre områdene med villrein.

– Slik det ser ut nå, vil vi ha for få jegere til å jakte elg. Før holdt flere med på elgjakt hele høsten, nå går snittalderen opp og vi har mindre tid til å drive fangst. En typisk jeger i dag tar en eller to langhelger og jakter enten alene eller sammen med noen få venner, sier Breisjøberget.

Med en slik trend kan man risikere at man ikke klarer å kontrollere en viltstamme, påpeker han.

– Man må huske at for eksempel villreinen egentlig har begrenset areal og blir presset fra alle kanter. Blir det for mange av dem, vil bestanden etter hvert lide, sier han.

Han påpeker også at flere jegere i dag rekrutteres på lunsjrommet.

– Å jakte er trendy i flere miljøer og derfor ser vi at mange førstegangsjegere er i 30–40-årene. Man blir med noen venner eller kollegaer som holder på. En del faller av. Man har rett og slett ikke kunnskapen som skal til for å drive fangst og går lei. Grundigere opplæring i jakt blir derfor viktigere i årene framover.




1. Thar (Himalayan Thar, Fjellgeit).

2. Jakt på Oryx/Gemsbok

3. Hjortejakt på Vestlandet.

4. Villreinjakt.

5. Støkkjakt på skogsfugl (jakt uten hund).

6. Fjellrypejakt.

7. Elgjakt.

Kilde: Jo Inge Breisjøberget/Statskog