Drikk to liter vann om dagen! Hørt det før? Uansett, det er ingen som har kunnet bevise hvorfor man trenger så mye vann daglig.

- Det finnes ikke vitenskapelig bevis. Anbefalingene tar heller ikke hensyn til kjønn, miljø, høyde eller fysisk form, sier idrettsfysiolog og forsker ved Stanford University Stacy Sims til magasinet Mens Health.

Forskeren tror faktisk helsebevisste individer kan få i seg for mye vann. Hun mener mye markedsføring bak populære drikker er basert på toliters-anbefalingen, og at dette potensielt kan gi farlige konsekvenser.

Dødelig tilstand
- Å drikke for mye væske kan føre til hyponatremi, som er når natriumet i blodet blir for utvannet, sier Sims.

Symptomene på tilstanden er forvirring, hodepine, kvalme og oppblåsthet - som lett forveksles med dehydrering. I alvorlige tilfeller kan hyponatremi føre til anfall, organsvikt og død.

Sukkervæske verst
Det som ironisk nok fortest fører til dehydrering er å drikke mye sukkerholdig væske. Når drikken har et høyt nivå av sukker og tilsetningsstoffer klarer ikke kroppen absorbere væsken, men bruker heller sin egen væske for å fortynne.

- Drikker du for mye vann på en gang, tisser du det bare ut igjen, uten at væsken blir absorbert.

Så hvor mye vann trenger du egentlig? Stacy Sims mener du ikke bør stole blindt på tørsten.



  • Vei deg hver dag i en uke, for å sjekke hydrering. Kroppsvekten din bør ikke svinge for mye.
  • Prøv å våkne hydrert om morgenen. Hvis du er tørst når dustår opp, drikekr du ikke nok.
  • Ikke start dagen med å sluke tre glass vann eller juice. da forventer kroppen mer drikke utover dagen. start med små slurker og drikk gradvis.

Les flere tips for væskeinntak her.



- Nesten paniske
Professor i fysiologi, Jostein Hallén, sa til DN Aktiv i sommer at mange overdriver inntak av vann under trening.

- Mange er nesten paniske når det kommer til væskeinntak i forbindelse med trening, sa han.

Hallén mener man kan være i aktivitet lenge før man må drikke.

- Jeg ser mange som går rundt med vannflaske i styrkerommet og drikker mellom hver post. Det er helt unødvendig. Samme gjelder kondisjonstrening. Man kan løpe halvannen time uten å ha behov for væske.

Det viktigste mener han er å være hydrert i forkant av treningsøkten.

- Er man det, så er ofte vann under trening helt unødvendig. Det er nok litt mye fokus på det å drikke under trening, sa Jostein Hallén.

Les flere saker på DN Aktiv

Derfor spytter du mer under trening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.