"Fjøsfett", rødt kjøtt og fastfood basert på palmeolje er blant de aller største synderne i et moderne vestlig kosthold, og nå også utbredt i en rekke fattige land.

Kort sagt er farlig fett det meste av hvitt fett, og symptomene er høyt nivå av farlig kolesterol som kan føre til blant annet hjerte- og karsykdommer.

Sunt fett er noe helt annet. Det senker det farlige kolesterolet, og "smører" hele maskineriet fra hud til ledd. Omega 3 er slikt fett, og finnes i fet fisk og vegetabilske oljer, som i linfrø, oliven og nøtter.

Skjult helsekatastrofe
Den skjulte ubalansen mellom sunne og usunne fettsyrer er årsak til noen av de mest utbredte livsstilssykdommene i verden i dag. Mangel på Omega 3 kan gi hjerte/karsykdom, kreft, fedme, auto immune sykdommer, allergier, diabetes og depresjon. I USA er Omega 3 mangel en av de største helseutfordringene.

I Norge er det nylig (2011) kommet en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som konkluderer med at inntak av gitte mengder marine omega 3-fettsyrer (DHA og EPA) gir gunstige helseeffekter, særlig i forhold til hjerte-karsykdommer. Rapporten viser også at en del grupper i befolkningen har et inntak av omega 3-fettsyrer som er lavere enn anbefalt. Det gjelder særlig barn og unge.

Det selges mye kosttilskudd med Omega 3, men ikke alle er seriøse, og få kan erstatte våre naturlige kilder til de viktige fettsyrene.

- Hvis du sjelden spiser fet fisk og ikke aktivt bruker linfrøolje og valnøtter, er sannsynligheten stor for at du har underskudd av de viktige fettsyrene, sier Fedon Lindberg til NRK.

Beskytter mot hjerteflimmer
Effekten Omega-3 fettsyrer, spesielt fra fet fisk, viser seg å redusere avleiringen av farlig kolesterol i åreveggene. Det er disse avleiringene som fører til hjerteinfarkt og hjertekrampe når passasjen blir for liten til at blodet kan passere fritt.

I tillegg viser det seg at omega-3 fettsyrer også beskytter mot rytmeforstyrrelser i hjertet, og har en sterk betennelsesdempende effekt.

Fisk på brødskivene
Alt du trenger å gjøre for å beskytte deg selv er å sørge for å spise fet fisk minst 2-4 ganger i uken. En boks makrell i tomat, noen sild på brødskivene, makrell, laks eller ørret til middag er optimalt.

Kilder:

John Robbins, http://www.johnrobbins.info/other-books-by-john/healthy-at-100/

Fedon Lindberg www.fedon.no

Helsedirektoratet http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/spis-mer-fet-fisk.aspx(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.