Ny forskning viser at det er en sammenheng mellom nivået av D-vitamin i kroppen og risikoen for å utvikle fedme.

En ny internasjonal studie med utgangspunkt i data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har vakt oppsikt rundt om i verden, skriver Trønder-Avisa. Blant annet har det prestisjefylte tidsskriftet American Journal of Epidemiology publisert artikkelen, som er utarbeidet av forskere i Norge, USA og Canada.

Tidligere er det blitt påvist sammenheng mellom fedme og lavt vitamin D-nivå, og man har ment at dette har sammenheng med at D-vitamin er fettløselig. Desto mer fettvev man har, desto lavere vil derfor konsentrasjonen av vitamin D være. Forskerne engasjert i HUNT har nå gått et skritt videre.

– I vårt prosjekt ønsket vi å se på om personer med lavt nivå av vitamin D hadde større sjanse for å utvikle fedme senere i livet – og det fant vi, sier førsteamanuensis Arnulf Langhammer ved HUNT forskningssenter.

– Funnene i seg selv er kanskje ikke revolusjonerende i medisinsk forstand, men det er morsomt for HUNT at våre data kan bidra til at forskningen kommer ett skritt lenger. Og bare det at et såpass høyt ranket amerikansk tidsskrift finner artikkelen verdt å trykke, er en tillitserklæring, sier Langhammer, som er én av fire forskere som står bak studien.

Les også: Eser ut på bygda

<b>Trening holder deg ung ... her er forkl#229en</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.