Frykten for sukker, og spesielt fruktose, gjør at mange har kastet seg på lavkarbobølgen. Å kutte ut frukt og karbohydrater fra kosten er derimot ikke det samme som å kutte sukker advarer ekspertisen.

Disse kaloriene er verre enn andre

En rekke sunne grønnsaker, samt alle kornprodukter, er rike på karbohydrater. For aktive idrettsutøvere er karbohydrater en stor og viktig del av kostholdet for å kunne yte maksimalt.

Når vi forbrenner karbohydrater dannes det glukose (druesukker) og glykogen, som er livsviktig for alle organer og celler i kroppen.

Livets energi
Når karbohydratene forbrennes, omdannes de til glukose og glykogen, som er ren bensin for muskler og de aller fleste organer. Glukose (druesukker) er riktignok en sukkerart, som alle stoffer som ender på -ose. Hvordan de ulike sukkerartene forbrennes i kroppen er derimot svært ulikt, og avgjørende for hvordan de innvirker på helsen.

Hjernen kan for eksempel ikke fungere uten glukose. Derfor blir vi svimle når glykogenlagrene er tomme.

Ikke nok viten rundt fruktose
DN Aktiv skrev i går om amerikansk forskning som konkluderer med at nær 100 % av fruktose (fruktsukker) metaboliseres til nydannet fett i leveren, ikke ulikt alkohol. Men her strides de lærde.

- Disse forskerne mener at mesteparten av fruktosen blir omdannet til fett i leveren, men det finnes det ikke dokumentasjon på hos mennesker. De mener også at fruktose ikke bidrar til syntese av glykogen. Men, sannheten er det motsatte, kommenterer ernæringsfysiologen Erik Arnesen, som står bak bloggen Sunn Skepsis, en blogg om ernæring, helse og sunn skepsis.

- Studier hvor fruktosemetabolismen har blitt undersøkt hos mennesker har vist at omdannelsen av fruktose til fett er lav, og ikke høyere enn glukose. Omdanning av karbohydrater fra fett er en energikrevende prosess, så med mindre man spiser svært mye karbohydrat og svært lite fett prioriterer ikke kroppen å gjøre karbohydrater om til fett, poengterer Arnesen.

Sukker er og blir usunt
Det kan virke forvirrende på de fleste av oss, men i bunn og grunn er de seriøse fagfolkene helt enige i at rent sukker er og blir usunt. Sukker i sin naturlige form: I melk, karbohydrater og frukt, kan vi spise med god samvittighet.

 

- Et viktig poeng er at fruktose og glukose nesten aldri inntas i ren form. Det er derfor ikke så relevant å diskutere hva som er “best” av fruktose og glukose. Sukrose versus HFCS (High Fructose Corn Sirup) er et interessant tema, men selv ikke i USA er det prosentvise inntaket av fruktose høyere enn glukose, ettersom HFCS og sukrose består av nesten like mye fruktose og glukose. Jeg synes det er veldig viktig at folk ikke begynner å se på “vanlig” sukker som sunnere enn fruktose eller HFCS. Vi bør spise lite tilsatt sukker uansett, og jeg mener sukrose ikke er bedre enn HFCS, sier Arnesen.


Laktose

Glukose

Fruktose

Sukrose

HFCS

Kilde:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11375325,

http://ajpendo.physiology.org/content/278/1/E65.long,http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00365517409114190).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.