Av de mellom 70.000 og 100.000 nordmenn som har atrieflimmer i dag, kan rundt 2,5 prosent av tilfellene tilskrives ekstremtrening.

– Vi antar at denne andelen vil øke betydelig de nærmeste årene, sier professor Maja-Lisa Løchen ved Universitetet i Tromsø.

Forrige uke skrev hun en kronikk på nrk.no der hun omtalte atrieflimmer som en lidelse som nærmest har fått et snev av prestisje, og at vi nå står overfor en epidemi av treningsutløst hjerteflimmer.

– Det trengs imidlertid fortsatt mange studier for å kunne konkludere helt sikkert med at det er en slik sammenheng mellom ekstremtrening og atrieflimmer, sier hun.

– Vet man noe om hvor hard trening som er farlig for hjertet?

– Ingen av de forfatterne/forskerne vi har lest, vil så langt gå ut med antydninger om hvor lenge, hvor mye eller hvor intens trening som skal til for å komme i fare for å utvikle hjertesykdom.

– Men å trene rolig er ikke forbundet med fare i det hele tatt?

– Riktig. Lett og moderat fysisk aktivitet har bare gunstige effekter.

Løchen tror det kun er snakk om tid før myndigheten vil gå ut med opplysninger om at for mye hard, intens og langvarig kondisjonstrening og konkurranser kan være skadelig for hjertet.

– Gjelder dette for alle?

– Det vet vi ikke. I første omgang er det hos middelaldrende og eldre personer det kan være skadelig for hjertet. Det finnes heller ingen studier om dette gjelder for kvinner. Vi trenger mer studier for å kunne si hvor grensen mellom sunn og helseskadelig trening går.

– Er det farlig for utrente å begynne rett på intervalltrening?

– Ikke direkte farlig, men det er ikke det gunstigste. Det er nok grunn til å vise moderasjon.

– Men en rekke studier, spesielt fra NTNU, har vist gode resultater for hjertepasienter som trener 4x4-intervaller?

– De på NTNU har gjort masse flott og viktig forskning på trening hos hjertepasienter. Og det som er intensiv trening der, kan sikkert ikke sammenlignes med den ekstremtreningen Birkebeinere og andre driver med. Men hvordan intensiv trening over mange år slår ut, vet vi ikke mye om.

– Hvor farlig er egentlig hjerteflimmer?

– For personer under 65 år er det ikke veldig farlig, men kan være utrolig plagsomt. For personer over 65 år kan det være farlig hvis ikke man bruker blodfortynnende medisin, på grunn av økt risiko for hjerneslag. Atrieflimmer i denne aldersgruppen er den viktigste enkeltårsaken til hjerneslag, og er årsak til minst 15 prosent av alle hjerneslag i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.