45 personer har lykkes i å nå Nordpolen uten støtte og etterforsyninger. Det vanligste startpunktet er Ward Hunt eller Cape Discovery i Canada, eller Cape Arktichevsky i Russland. Man skal ikke motta utstyr eller mat underveis, og ingen form for drahjelp fra seil, hunder eller motoriserte kjøretøy er tillatt. De to norske NTNU-studentene som går for å bli de yngste og raskeste fra fastland noensinne starter turen ved Cape Discovery i slutten av februar. derfra er det 775 kilometer i luftlinje til Nordpolen, men på grunn av isdriften vil distansen bli mye lenger.

I følge explorersweb.com er det Cecilie Skog, Rolf Bae og Per Henry Borch som har gått fortest fra fastlandet uten støtte og etterforsyninger. Denne ekspedisjonen brukte 49 dager.

Svenskene Magnus Persson og Henrik Runell tilbakela i 2000 turen på 42 dager, men fikk ikke registrert resultatet offisielt fordi en tredje person som også var med på ekspedisjonen måtte bli fraktet ut underveis.

Den geografiske nordpol:

Aksen mellom nord- og sydpolen utgjør jordens rotasjonsakse. Punktet ligger ikke i ro. 209 personer har nådd Nordpolen fra kystlinjen, uavhengig framkomstmiddel.

1909: Amerikaneren Robert Peary og hans menn hevdes å være de første, men det er omstridt hvorvidt navigasjonverktøyet holdt mål.

1925: Roald Amundsen når i følge wikipedia ”mest sansynlig” Nordpolen først.

1958: ”USS Nautilus” blir første ubåt som når den geografiske nordpol først. Under isen vel å merke.

1959: ”USS Skate” blir året etter første ubåt som trenger gjennom isen ved Nordpolen

1986: Ann Bancroft første kvinne til Nordpolen – ved hjelp fra hunder

1990: Børge Ousland og Erling Kagge første til å nå Nordpolen uten støtte og etterforsyninger

1994: Børge Ousland første til å nå Nordpolen fra kystlinjen solo

2002: Tina Sjögren første kvinne uten hunder og uten etterforsyninger

2006: Børge Ousland og Mike Horn første til å ta seg til Nordpolen på ski i mørket med hodelykt

2006: Cecilie Skog raskeste til å nå Nordpolen (offisielt) fra fastlandet, uten etterforsyninger.

2007: Britiske Lewis Gordon Pugh første til å svømme en kilometer i en åpen råk på Nordpolen – et klimastunt.

2013: OL-ilden nådde Nordpolen på sin ferd mot Sotsji(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.