– Det er kort fortalt trening bare med egen kroppsvekt som motstand, sier Lasse Tufte, om den såkalte street workout-trenden.

Han tar et godt grep i stativet og svinger kroppen raskt opp ned. Sakte lar han kroppen falle ned til den står vannrett ut som et flagg på en stang – derav navnet «human flag».

Med rå muskelkraft gjentar han øvelsen igjen og igjen. Dette er bare én av mange øvelser som går igjen i denne sporten, hvor Tufte som eneste nordmann deltok i VM i Latvia ifjor.

Klikk på bildet for å se øvelsene Tufte anbefaler:

Stil, styrke og spenst
Treningsformen, som ifølge Tufte sprer seg raskt i Norge, er en blanding av turn, akrobatikk og styrketrening. Det handler om stil, styrke og spenst. Utøverne skal gjøre triks med utgangspunkt i kjente styrkeøvelser som dips, pull-ups og push-ups.

– Den kan beskrives som egenvektstrening, calisthenics eller street workout, forteller han.

Sporten er svært populær i Øst-Europa, hvor utøverne er helter og publikum kresent, ifølge Tufte.

«Optimalt for kroppen»
Tufte startet med treningsformen da han for noen år siden gikk lei mer tradisjonell trening på treningssenteret. Siden dengang har han bygget en egen utendørs boltreplass oppkalt etter seg selv: Ifjor sommer ble Tufte-parken etablert på Risenga i Asker. – Denne treningsformen er hundre prosent naturlig, skadeforebyggende og sunn. Her er det ingen bruk av tunge vekter som gir slitasje og overbelastningsskader. Og det er ingen løse gjenstander som kan påføre skade, sier han.

Vanskelighetsgraden reguleres ved å flytte kroppen til stillinger nærmere, lenger unna eller i en annen vinkel i forhold til utgangspunktet.

– Dette gir en gradvis oppbygging som fungerer optimalt for kroppen, sier Tufte.

Han mener nytteverdien av treningsformen er minst like god som den man får på et hvilket som helst helsestudio. Derfor jobber han for å etablere flere utendørs treningsparker, som består av apparater med bøyler og stenger som alle kan trene på.

Les også: Rå «gatetrening»
Se video: Kampen mot tyngdekraften:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.