- For meg ble det et valg mellom å fortsette livet ved skrivebordet blant excelark og permer, eller å gjøre noe som jeg følte var viktig, sier Magnus Johansen (33).

I dag har han nasjonalt produktansvar for personlig trening i treningssenterkjeden Actic, som har 177 treningssentre i Norden, Tyskland og Østerrike.

I 2015 omsatte Actic-konsernet for 750 millioner kroner.

Da Johansen bestemte seg for å entre treningsbransjen i 2012 var han 29 år, utdannet økonom og hadde jobbet med tall og kontoroppgaver i nærmere ni år.

- Når drivkraften din ligger i å hjelpe mennesker, er ikke et liv mellom permer og excel-ark rette måten å gjøre det på, mener Johansen.

- Jeg var nok aldri godt egnet til å jobbe med økonomi heller, legger han til.

Eks-økonom, pt og produktsjef Magnus Johansen i Actic.
Eks-økonom, pt og produktsjef Magnus Johansen i Actic. (Foto: Mikaela Berg)

Møtte skepsis

Johansen slang seg derfor på et pt-kurs. Så snart eksamen lå i lommen, hoppet han rett av den gamle jobben og gikk «all in» som pt på heltid.

- Jeg tror ikke det var så veldig mange som hadde særlig tro på at jeg ville lykkes. Men nå sitter jeg som produktansvarlig i én av de største kjedene i Norge. Så det gikk jo greit.

- Hvorfor tror du andre var skeptiske da du ville bli pt i stedet?

- De fleste jurister og økonomer tenker nok ikke at du skal si opp den faste og trygge økonomijobben til fordel for en provisjonsbasert jobb med kolleger på 22 år, smiler Johansen.

Å konvertere til pt-bransjen fra andre yrker er vanligere enn mange tror, mener han.

Eks-økonomen tror mange pt-er gjør det bra nettopp fordi de har hatt andre jobber tidligere. Det handler om livserfaring i kunderelasjoner, forklarer han.

- Den ene av kundene mine sa til meg at «du har vært med på alle opp- og nedturer i livet mitt - alt fra fødsler til skilsmisser». Når du kommer så tett innpå folk, skal du håndtere mye. Det er kanskje vanskeligere i en alder av 20, enn med noen års arbeids- og livserfaring, mener 33-åringen.

Innfører garantilønn

DN har tidligere skrevet at opptil 30 prosent av alle som prøver seg som personlig trener hos Sats Elixia gir seg etter mindre enn ett år.

Høye krav til antall leverte pt-timer og mangel på fastlønn er blitt trukket frem som årsaker til dette. Pt-er som velger å ta bachelor- eller mastergrad får heller ikke mer i lønn, noe som fører til at mange velger pt-utdanning med relativt kort varighet.

- Vi i bransjen bør være flinkere til å tilrettelegge for dem som vi tar inn, mener Johansen.

Han peker på at pt-yrket er spesielt krevende dersom du kun har studert i noen måneder og ikke har særlig mye yrkeserfaring før du blir kastet ut i en hverdag med frie rammer og hundre prosent provisjon.

Fra august innfører Actic-kjeden derfor garantilønn for alle nye pt-er. Til gjengjeld må de delta på et tremåneders innføringskurs. Håpet er at flere vil lykkes i yrket.

- Vi går mot resten av bransjen ved at vi har utviklet et system der alle nye pt-er får opplæring i konsept og hvordan de skal drive sin pt-virksomhet, sier han.

«Opplæringen» i bransjen har i stor grad tidligere bestått av at du fikk du utdelt en t-skjorte og beskjed om å gå og snakke med folk, ifølge Johansen. Det er her mange faller ifra, tror han.

- Du kan ikke tvinge noen til å være på jobb uten å gi dem lønn. Vi har valgt å legge en liten garantilønn i bunn i vårt nye introprogram, både fordi det skaper forutsigbarhet å vite hva dagene skal fylles med, samtidig som du har en liten sikkerhet i bunn.
 

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

Les også: Derfor sa Thea (23) og Kristin (36) opp pt-jobben

Dette er verdens hardeste sykkelklatring

Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

 

Se DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.