I 2009 samlet forsker Solfrid Bratland-Sanda inn data fra 840 ulike instruktører tilknyttet SATS, Elexia ELIXIA eller Spenst. Hun ville undersøke hvordan det står til med instruktørenes egen helse. Førstkommende søndag legges resultatene for første gang frem på NIH-konferansen Fitness Convention.

- Generelt sett så rapporteres det om høy tilfredshet med egen helse og god livskvalitet, sier Bratland-Sanda til DN Aktiv.

Høyt sykefravær
Men studien viser også høy forekomst av muskel- og skjelettsmerter samt høyt sykefravær.

- Det gjelder spesielt de med mange timer i uken og som har høy arbeidsbelastning. Plagene øker i takt med antall instruktørtimer og det samme gjelder sykefraværet.

Overrasket?

- Både ja og nei. Å ha mange timer i uken gir høy belastning og det kan være vanskelig å hente seg inn igjen. Dette er også personer som liker å trene på fritiden og da kan man tenke seg at det blir for mye. Men det er jo på en annen side folk som har en svært fysisk aktiv hverdag og god form.

 

En av deltakerne i undersøkelsen rapporterte om 20 instruktørtimer (i sal) i uken. Dette var alt fra aerobic, styrke og yoga. Det vil si 20 treningstimer ukentlig på jobben, og vedkommende trente også på fritiden. Til sammen er dette større mengder enn en gjennomsnittlig toppidrettsutøver.

- Blir instruktører kjørt for hardt?

- Nei, ikke generelt sett, selv om noen instruktører tar på seg altfor mange faste timer og vikartimer. Selv om resultatene fra denne studien ikke er publisert ennå, så har vi hatt tett og god dialog med bransjen om det vi har funnet. De har vært meget samarbeidsvillige.

Overtrent
Bratland-Sanda understreker at denne yrkesgruppen i det store og det hele rapporterte om god livskvalitet, og at mange av deltakerne i undersøkelsen så på eventuelle kroppslige smerter som noe som følger med en slik jobb.

- Uansett så viser dette at å ta på seg for mange timer kan gi dårligere treningskvalitet på øktene, og for instruktørens del så medfører det i verste fall at man blir overtrent. I forebyggende øyemed er det derfor viktig med gode rutiner på kosthold og restitusjon for instruktørene.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.