- Velger du å sykle på stier på kalde dager, holder du også varmen bedre, sier Tord Bern Hansen. Han er lidenskapelig opptatt av terrengsykling, og har blant annet tatt merke i alle birkebeinerrittene siden oppstarten i 1993.

- Hender og føtter er de to første stedene du begynner å fryse på kalde dager, og derfor betyr god beskyttelse her mye. Du bør også invistere i ytterbekledning med vindtett front, sier Bern Hansen.

Gjennom alle sine år som terrengsyklist har han bygget opp god erf#229 på hva en bør kle seg med for å få en fin opplevelse på sykkelsetet på denne årstiden. Her får du hans tips.

Les også hvordan du trener i høst- og vinterværet i artikkelen Klar for møkkavær.

Undertøy
- Her gjelder de samme prinsippene for sykling som annen trening i kaldt vær. Bomull er håpløst da det absorberer svetten. Resultatet er at du blir gjennomvåt. Så snart du tar en pause, blir du kald. Ved høy aktivitet, bruk superundertøy som transporterer fuktigheten vekk fra kroppen, slik at du får et luftlag som isolerer nærmest huden.

Hjelm og lue
- Ikke bytt hjelmen med topplue. Husk at hjelmen isolerer, så det er ikke behov for en tykk lue. Det viktigste er å ha noe som dekker ørene. Ned til et par minusgrader holder det med et tynt pannebånd i lycra. Et hjelmtrekk, f.eks dusjhette fra hoteller, eller teiping av luftehull, er en god hjelp om det regner. Blir det kaldere finnes både tynne lycra luer og finnlandshetter.

Jakke
- En jakke til høstsykling bør være vindtett i front og ha pustende materiale i ryggen. Er den vannavvisende er det også en fordel. Lomme på ryggen er også fint i tilfelle du ikke har sykkeltrøye under. Da har du mulighet til å ha med deg verktøy, litt mat og en tørr trøye, uten å være avhengig av sekk. Sekken gjør at en mye raskere blir klam på ryggen. Fremfor å ha en tykk jakke, foretrekker jeg en uten for tykt fôr, slik at den også passer på milde høstdager. Når det blir kaldere i været, bruker jeg heller en ekstra supertrøye. Jakken bør sitte godt på, være lang i ryggen og ermene, samt kragen, slutte godt til rundt håndledd og halsen. Det finnes mange gode jakker på markedet.

Hansker
- Sammen med føttene, er hendene ofte det første stedet du fryser. Gode hansker betyr mye for en god dag på sykkelen når det er kaldt. Bruk lange sykkelhansker. Nærmer det seg 0 grader bør hanskene være vindtette.

Det er også viktig at mansjettene går lengre enn til håndleddet om det er kaldt, slik at du får overlapping med jakkeermene. Ned til 0 grader er vanligvis et par varme hansker godt nok. Blir det kaldere, er klovhansker (også kalt hummerhansker) et meget godt alternativ. Her holder du varmen bedre samtidig som to av fingrene kan holdes på bremsen og to i styret.

Bukse
- Tights fungerer godt på kalde dager. Stoffet bør være vindtett i fronten slik at du ikke blir så kald. Pustende stoff bak er viktig så buksen ikke blir klam. Tykke flossede bukser blir for varme. Tynnere stoff med microfleece gjør buksen mer anvendelig da den også kan brukes på varmere dager. Er det kaldt, er det bare å ta en superbukse under. Tynnere bukser fungerer også bra til løping og skigåing vinterstid. Ønsker du å bruke buksen til annet enn sykling, anbefales en bukse uten pute. Bruk heller en sykkelshorts under. Selebukse er viktig for å holde korsryggen varm.

Se hva Bern Hansen sier om sko og skoovertrekk, lys, refleks og dekk til sykkelen på treningsmagasinet.no.

Der kan du også lese testen av piggdekket Schwalbe Ice Spiker Pro.

Les også hvordan du trener i høst- og vinterværet i artikkelen Klar for møkkavær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.