- Jeg har mye bedre spenst i steget. Jeg føler med sterkere og testresultatene mine er bedre enn noen gang, sier Kaja Vikdal Haaland til DN Aktiv.

Hun er med i doktorgradsprosjektet til stipendiat Olav Vikmoen ved seksjons for idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer som skal se på effekten av å trene to harde styrkeøkter på bena i uken i tre måneder på utholdenhetsprestasjonen. Vil slik trening forbedre prestasjonen i mosjonsløp?

- Mye tyder på det, og tidligere studier fra forskningsgruppen på Lillehammer har funnet positiv effekt hos menn. Jeg skal i tillegg se på mulige mekanismene bak, om det for eksempel er forskjeller på løps- og sykkelprestasjonen.

Til helgen arrangeres Birkebeinerløpet der flere av Vikmoens forsøkspersoner er med. Kaja Vikdal Haaland føler seg godt forberedt.

- Jeg vet at alle tester viser stor forbedring, og oksygenopptaket mitt er like godt som før studien startet. Dette går litt på motivasjon også. Å trene maksimal styrke tror jeg ikke mange mosjonister gjør, men det er utrolig inspirerende å legge inn slike økter jevnlig.

Deltakerne har kjørt to økter per uke med tre serier av fire til ti repetisjoner med maksimal innsats. Den siste repetisjonen skal du knapt klare på gjennomføre. Selve økten tar ikke så lang tid forklarer Olav Vikmoen. De kan gjennomføres på ca 40 minutter.

- Er slik styrketrening undervurdert blant mosjonister tror du?

- Det kan godt være. Mange er opptatt av utholdenhetstrening og god kondisjon. Maks styrke kan bidra til at man arbeider mer energiøkonomisk. Dette tjener man på i mosjonsarrangementer.

- Gjelder dette alle, eller spesielle grupper?

- Klart, svake personer kan få best effekt. Det er viktig å presisere at man ikke skal kutte annen trening til fordel for maks styrke. Man skal ikke forandre treningsopplegget ellers.

Studien er nettopp avsluttet, men det er for tidlig å lese av konkrete resultater. Men vi har sett at enkeltpersoner i styrkegruppen har hatt store forbedringer hevder Vikmoen.

Kaja Vikdal Haaland som er ivrig mosjonist, tror spesielt jenter kvier seg for å trene hard styrke for å forbedre kondisresultatene sine.

- Mange tror nok at lårene blir store og klumpete. Men det er ikke tilfellet. Dette er snakk om spesifikk trening på bena og i tillegg trene som normalt. Vi dytter ikke i oss proteinshaker og tilsvarende for at musklene skal vokse. Man får rett og slett mer snert i steget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.