Å løpe på tredemølle gir god kontroll på fart og intensitet. Flere løpere har snakket varmt om intervalløkter på tredemøllen vinterstid. Blant annet mener tidligere storløper Marius Bakken at det er lettere å forbedre løpeteknikken på mølla.

- Ved å løpe på møllen får man automatisk høyere frekvens og kortere kontakttid i bakken for hvert steg, og det er svært gunstig for nettopp å løpe mer effektivt, har han tidligere sagt til DN Aktiv.

Han mener også det kan være lettere for mange å få større utbytte av en økt på tredemølle, enn å løpe ute.

- Men ulempene er at belastningen kan bli noe monoton. Dette kan løses ved at man løper økter der man varierer mye i fart, sier Bakken.

Sjekk Bakkens tre gode øktforslag her

Også Kirsten Maraton Melkevik som blogger på DN Aktiv, legger flesteparten av hardøktene innendørs.

- På tredemøllen kan jeg lett styre intensitet og fart bedre enn hva jeg gjør ute. Jeg løper stort sett alle harde økter på tredemølle fra og med oktober til og med april, skrev hun i en blogg.

Det anerkjente treningsmagasinet Runners World har listet opp en rekke økter tilpasset ulike nivåer.

1. Er du godt trent og vil gjennomføre en effektiv økt på 20 minutter kan du varme opp på moderat tempo i fem minutter, deretter øke hastigheten til konkurransefarten din (på en 10 km) og hold den i ti minutter. Avslutt med fem minutter rolig løping.

2. Har du vært skadet og ønsker å bygge deg opp gradvis bør du starte med å vekselvis jogge og gå i to minutter i totalt 20-30 minutter. Kjenner du ikke noe til skaden din etter det, så øk tiden du løper med ett minutt per treningsøkt, og kort ned intervallet du går til ett minutt.

3. Er du nybegynner og aldri har løpt på tredemølle, så start på et komfortabelt tempo. Skru opp hastigheten med 0,5 kilometer i timen i ette minutt, deretter ned til letter tempo i to minutter. Øk stigningsprosenten med 0,5 i ett minutt, deretter ned til utgangspunktet i to minutter. Slik kan man fortsette å eksperimentere med tempo og stigning.

4. Vil du ha en hardøkt i motbakke så øk stigningen etter ti minutter oppvarming til fem prosent og løp på en fart tilsvarende maraton-/halvmaratonfarten din i 20-30 minutter. Denne økten gjør deg sterkere, samtidig som du øker kondisjonen.

Få flere øktforslag her.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.