Det finnes haugevis med slanketips der ute. Nå har et team amerikanske forskere, sammen med ernæringsfysiolog Arne Astrup ved Københavns universitet, sett på hva som skrives om slanking i mediene i USA, og så gått gjennom forskningen som undersøker påstandene.

– Det kan lett oppstå myter på et felt som mange interesserer seg for, sier Astrup til forskning.no.

– Selv trodde jeg på myten om at amming reduserer risiko for overvekt. Det har jeg skrevet en masse steder, sier han.

Sammen med de amerikanske forskerne har han funnet en rekke råd som enten beviselig er feil eller som forskningen ennå ikke har konkludert om den ene eller den andre veien.

Her er noen av mytene:

1. Hvis man gjør små og varige endringer i hvor mange kalorier man inntar eller forbrenner, vil det føre til stort vekttap i det lange løp.

- Det er tull, konkluderer forskerne. Flere vitenskapelige studier har vist at kroppen har en fantastisk evne til å kompensere for endringer i energitilgangen, og dermed vil ikke effektene akkumulere seg.

2. Det er viktig å sette seg realistiske mål for vekttap, ellers er det større sjanse for at man gir opp.

- Ifølge forskerne er det flere studier som viser at de som setter seg ambisiøse mål, lykkes best.

3. Det er bedre å slanke seg langsomt, fordi man lettere legger på seg igjen om man går ned i vekt fort.

Det er feil – tidligere studier viser at folk som går ned i vekt kjapt, som regel veier mindre flere år senere enn de som kvitter seg med kiloene sakte.

4. Pasienter som føler seg ”motivert” til å slanke seg er tilbøyelig til å gjøre de nødvendige livsstilsendringene, og det bør derfor være en faktor i hvem som får hjelp til å slanke seg.

Studiene forskerne har gått gjennom viser at det å måle hvor motiverte folk er verken forutsier hvor mye de går ned i vekt eller hjelper dem til vekttapet.

Les hele saken på forskning.no

Slik gjør du styrkeøvelsene helt perfekt

Knusende dom over lavkarbo

Mageøvelsene som virker aller best (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.