– Neste år sikter vi oss inn på en halv Ironman. Det tar tid å få gamle kropper opp på det nivået, sier Børge S. Nygårdshaug (40) og ler.

Advokaten har bare rukket å svinge innom hjemmet på Stabekk for å hente med seg svømmetøyet. Utenfor barndomshjemmet på Konglungen i Asker venter to kamerater på svømmepartneren. Ettermiddagssola glitrer i det blikkstille vannet nedenfor det hvitmalte badehuset. Det er klart for den ukentlige svømmetreningen.

– Det startet med at vi skulle delta på et triatlonløp ifjor. Vi var i grei form i utgangspunktet. Alle kunne sykle og løpe greit, men ingen kunne crawle mer enn noen få meter, sier han.

Kameratgjengen meldte seg på et nybegynnerkurs i crawling. Etter to runder ville de ha enda tettere oppfølging. Da engasjerte de en personlig svømmetrener.

Våtdrakten gir oppdrift og litt isolasjon mot vannet på 15 grader. Fra venstre Lasse Fossnes, Børge S. Nygårdshaug og Øyvind Skagemo.
Våtdrakten gir oppdrift og litt isolasjon mot vannet på 15 grader. Fra venstre Lasse Fossnes, Børge S. Nygårdshaug og Øyvind Skagemo. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Eliminerer motstand
– Svømming er en ekstrem teknisk treningsform, sier tidligere landslagstrener Frank Pedersen.










Han er daglig leder og sportssjef i Lambertseter svømmeklubb, og sier de har opplevd en eksplosjon i etterspørsel etter personlige svømmetrenere det siste halve året.

– Det er mange som ønsker en trener. Først og fremst er det triatleter og studenter som har søkt seg inn på Politihøgskolen og Idrettshøgskolen som tar kontakt. De vil ha tekniske tips for å svømme raskere, sier han.

Pedersen tror noen timer med personlig trener kan være verdifullt.

– Tips, input og faglige justeringer fra en dyktig trener kan gi store forbedringer. Tenk på all den forskningen som er gjort for måling av luftmotstand for syklister. Når vi vet at motstanden i vann er 60 ganger større enn luft, sier det seg selv at det har enorme fordeler for den som har god teknikk. Svømming krever en del kraft, men det handler også om å eliminere motstanden i vannet. Om du holder hodet fem centimeter for høyt i vannet, vil det øke motstanden kolossalt.

Stor pågang
Aleksander Olsen var personlig svømmetrener for Nygårdshaug og kameratene i hele vinter og vår.

– De fleste ønsker hjelp til å kunne svømme jevnt og rolig, akkurat som når man tar seg en joggetur. Til å begynne med holdt de ikke ut mer enn et par lengder i bassenget. Det er stort sett kun teknikken det går på, de trenger hjelp til å svinge fint og rolig i vannet, sier Olsen.

Advokat Børge S. Nygårdshaug legger svømmeøk-ten til like etter jobb.
Advokat Børge S. Nygårdshaug legger svømmeøk-ten til like etter jobb. (Foto: Thomas T. Kleiven)

I løpet av én time mener han at han kan si hva den enkelte trenger hjelp til.

– Noen tar teknikken raskt, da kan det holde med et par timer der jeg påpeker små justeringer. Andre trenger litt lengre tid, men mange kommer veldig langt med åtte-ti timer.

For nybegynnere handler det om å lære seg det grunnleggende. Andre trenger hjelp til å få opp tempoet.

– Uansett skal man være lang i vannet, ha rolige bevegelser og kroppen skal være rak og fast. Dessuten gjelder det å få et stort og godt armtak som dytter vannet bakover slik at kroppen kommer forover, sier han.

Flere tar kontakt når de ser dem holde på i bassenget.

– Jeg tror ikke det hadde vært noe problem å fylle bassenget fem-seks ganger i uken med kunder som ønsker personlig oppfølging. Vannet utenfor Konglungen holder bare 15 grader, men våtdrakten hjelper både mot kulden og for oppdriften. Langs strandlinjen og mellom de fortøyde båtene skal de tre kameratene crawle en god økt.

– Det er langt fra det å kunne svømme til det å ha en god flyt over en gitt distanse. Løsningen for meg var en svømmetrener som kunne justere teknikken slik at jeg kunne svømme avslappet og kontrollert uten å måtte stoppe opp for å puste, sier Nygårdshaug.

Hver uke i et halvt år svømte 40-åringen med en personlig trener ved svømmekanten.

– Etter to-tre måneder følte jeg at jeg fant flyten. Treneren var flink til å bygge opp øvelser slik at jeg etterhvert knakk koden. Tidligere var svømmingen den største bøygen. Nå er det løping som er den største utfordringen.


1:4
P