Innholdet i det nordiske kostholdet kan være med å senke kolesterolet og risikoen for hjertesykdom, skriver thenewstribe.com.

Middelhavsdietten med mye olivenolje, fisk og friske grønnsaker har lenge blitt sett på som det perfekte kostholdet for å redusere risikoen for hjertetrøbbel.

 

Nå har finske forskere funnet et godt alternativ her hjemme.

En gruppe på 166 overvektige pasienter fra Finland, Sverige, Danmark og Island deltok i studien, hvor én gruppe spiste normalt og den andre gruppen spiste den nordiske dietten. Begge gruppene fikk i seg like mange kalorier.

Den nordiske dietten besto av mye lokale grønnsaker og bær. I tillegg inneholdt den tre fiskemåltider per uke, samt nøtter, vilt, og fullkornsprodukter.

Etter 24 uker viste kontrollgruppen liten endring i det dårlige kolesterolet i blodet, mens de som hadde holdt seg til det nordiske kostholdet hadde redusert det dårlige kolesterolet med 4 prosent.

Resultatet viste også en økning i det gode kolesterolet.

Til sammenlikning viser tidligere studier at en middelhavsdiet kan redusere kolesterolnivået mellom 6-9 prosent.

Tidligere i år kåret U.S. News den beste dietten for 2013. Der havnet middelhavsdietten på 3.plass, rett bak to lignende dietter (TLC og DASH) utviklet av amerikanske helsemyndigheter for å senke blodtrykk og farlig kolesterol i den amerikanske befolkningen.

Les: Kåret verdens beste kosthold (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.