Det er hektiske dager på hovedkontoret til Swing Catalayst på Lade i Trondheim.

Fem nye personer er på vei inn i bedriften som i dag har syv ansatte – i tillegg til en representant i Sverige og halvannet årsverk i USA.

Ansettelsene er nødvendige for å kunne utvide og ta hånd om henvendelsene som kommer, forklarer daglig leder Kristian Rathe i Swing Catalyst.

Sammen med markedssjef Tom Christian Lindvåg har han en liten pause mellom jobbintervjuene.

– Nå sliter vi med å ta unna. Det er motsatt av hvordan vi har vært vant til å jobbe før, da har vi stort sett måtte basere oss på å ta kalde telefoner, sier Lindvåg.

Major league-avtale

Enkelt forklart er Swing Catalyst et system som skal hjelpe brukerne med å finne den optimale golfsvingen ved hjelp av videoanalyse og sensorplater som måler kraft.

Teknologien ble utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og Olympiatoppen i 2006 for å simulere og analysere satsen i skihopp.

- Da Lars Bystøl vant OL i 2006, stod han og finpusset teknikken sin på forgjengeren til den kraftplaten vi bruker i dag mellom omgangene, sier Lindvåg.

Selskapet Initial Force as ble opprettet samme år, og løsningen er siden blitt utviklet videre til bruk i andre idretter.

Verdens mest profilerte golfspiller, Tiger Woods, har lagt ut videoer hvor han har brukt trøndersk teknologi for å trene svingteknikk. Foto: Chuck Burton/AP Photo/NTB Scanpix
Verdens mest profilerte golfspiller, Tiger Woods, har lagt ut videoer hvor han har brukt trøndersk teknologi for å trene svingteknikk. Foto: Chuck Burton/AP Photo/NTB Scanpix (Foto: Ap)
Golfesset Tiger Woods skapte stort engasjement i sosiale medier da han i februar la ut en video som viser ham i konsentrasjon på sensorplaten fra NTNU.

For fans over hele verden ga det håp om at Woods’ vonde rygg var på bedringens vei og videoen ble delt omkring 30.000 ganger.

Suzann Pettersen er aksjonær i Initial Force som eier Swing Catalyst. Foto: Dave Chidley/AFP/NTB Scanpix
Suzann Pettersen er aksjonær i Initial Force som eier Swing Catalyst. Foto: Dave Chidley/AFP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
– Det var noe han gjorde på eget initiativ, men det var selvsagt fint for oss, sier Lindvåg.

Utvider til baseball

Woods er langt fra alene om å benytte analyseverktøyet.

Også den britiske golfspilleren Justin Rose, som forrige måned tok det første OL-gullet i golf på 112 år, har benyttet teknologien i to år.

Justin Rose tok OL-gullet i golf i Rio i sommer. Før den tid hadde han trent svingteknikk med en sensorplate utviklet på NTNU i Trondheim. Foto: David Cannon/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
Justin Rose tok OL-gullet i golf i Rio i sommer. Før den tid hadde han trent svingteknikk med en sensorplate utviklet på NTNU i Trondheim. Foto: David Cannon/Getty Images/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Stjerneskuddet Jordan Spieth har tegnet seg på Swing Catalysts kundeliste. 23-åringen har bestilt selskapets hittil største installasjon.   Foto: David Cannon/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
Stjerneskuddet Jordan Spieth har tegnet seg på Swing Catalysts kundeliste. 23-åringen har bestilt selskapets hittil største installasjon. Foto: David Cannon/Getty Images/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Nylig landet trondheimsselskapet også en avtale om å installere den «norske» løsningen hos et av USAs ledende Major League-lag.

Baseballspillerne skal teste løsningen i en periode før de bestemmer seg for om de vil installere analyseverktøyet permanent. Avtalens verdi er dermed ukjent.

– Om vi lykkes i baseball er det selvfølgelig snakk om veldig mye penger, mener Lindvåg.

Proffer og rike hjemmebrukere

Initial Force hadde sitt første kommersielle år i 2013 og har økt omsetningen hvert år, men går fortsatt med underskudd.

Initial Force as omsatte ifjor for 6,9 millioner kroner og fikk et underskudd på 3,5 millioner kroner før skatt.

Konsernet, inkludert utenlandsk virksomhet, omsatte for 8,6 millioner kroner ifjor og har budsjettert med 13 millioner i år.

– Mye mer klarer vi ikke før vi får flere folk på plass. Men i 2017 regner vi med at dette har vokst til 30 millioner. På lengre sikt er det realistisk med omsetning på over 100 millioner, sier Rathe.

Fremover skal Swing Catalyst blant annet igjen jobbe med Olympiatoppen for å gjøre de norske skihopperne enda bedre.

Den hittil største installasjonen skal gründerne snart levere hos golftreneren til stjerneskuddet Jordan Spieth.

23-åringen ble ifjor tidenes nest yngste vinner av The Masters da han utklasset hele feltet.

Noen måneder senere fulgte han opp med å vinne sin andre major i U.S. Open.

– Han har virkelig slått på stortrommen og bruker nær en million kroner på Swing Catalyst-produkter, sier Lindvåg.

Også det svenske golflandslaget har kjøpt Swing Catalyst til herre- og damelaget, mens det danske landslaget kommer ens ærend til Trondheim for å teste analyseverktøyet, ifølge Lindvåg.

Han forklarer at den «typiske» kunden ofte er store universiteter og golfklubber, men også rike hjemmebrukere i USA.

– Vi har en del store og kjente personer som vi ikke kan nevne navnet på, deriblant én av årets presidentkandidater, sier markedssjefen lurt.

 

Les også: Finner riktig verktøy

Her klatrer Jørgen (27) en fjellvegg som ingen vet om det er mulig å bestige

- Gutten spurte sin mor om hva vi holdt på med. Og moren svarte «jeg har ingen anelse, min sønn»  

Se DNtv:

Med denne nye teknologien håper de å gjøre norske skiløpere enda raskere
Det handler om mest energieffektive staketak, forklarer Gøran Paulsen ved Olympiatoppen.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.