For å få maksimal effekt av styrketreningen er det viktig å få i seg nok proteiner. Forrige uke refererte Dagens Næringsliv fersk forskning fra Norges idrettshøgskole (NIH), som viser at det ikke gir noen ekstra fordeler å innta proteinpulver etter trening.
– Du kan like gjerne ta et glass melk, uttalte professor Truls Raastad ved NIH, en av hovedmennene bak forskningen.
Professor i molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo, Bjørn Steen Skålhegg, mener det bare er tull for folk flest å helle i seg proteinpulver eller andre former for proteintilskudd.
– Nei og atter nei! Kosttilskudd er ikke nødvendig, det var sterke mennesker på jorden lenge før proteinpulver og kosttilskudd ble oppfunnet, sier Skålhegg, og påpeker at kroppen er laget slik at den er uhyre flink til å resirkulere og gjenbruke de proteinene den allerede har i kroppen.
– Når maten klemmes nedover i tarmen, mister man en del celler fra tarmveggen og samtidig også masse protein. Men det fantastiske er at tarmen er veldig flink til å ta opp igjen de mistede proteinene, faktisk klarer den å gjenbruke 80–90 prosent av disse proteinene, forklarer han.
En voksen person på rundt 70 kilo resirkulerer omtrent 250 gram proteiner gjennom et døgn.
– Så hemmeligheten er at du nesten ikke trenger å bekymre deg for om du får i deg nok proteiner. Spis heller variert og frisk mat – da får du i deg flere næringsstoffer samtidig. Får du i deg to glass melk, et par osteskiver og et kjøtt- eller fiskestykke daglig, har du fått i deg nok proteiner – det gjelder og dersom du trener styrke tre ganger i uken, understreker Skålhegg.
Liten betydning for mosjonister
Også Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus, påpeker at det sjelden er behov for proteintilskudd blant idrettsutøvere eller vanlige mosjonister.
– Og ekstra proteiner «for sikkerhetsskyld» anbefales heller ikke, sier hun. Store oppsummeringsstudier tyder på at det totale inntaket av protein i løpet av døgnet er betydelig viktigere enn inntaket rett etter et måltid, forklarer Sundfør.
– Det ser heller ikke ut til å bety noe for vanlige mosjonister om man inntar protein rett etter trening.
For dem som virkelig ønsker å optimalisere muskeloppbyggingen kan det likevel være gunstig å innta et måltid som består av både karbohydrater og protein etter treningsøkten, fordi karbohydratene både fremmer glykogenlagring som er viktig for å restituere muskulaturen til neste økt, og fordi karbohydrater er viktig for å stimulere utskillelsen av hormonet insulin, som virker oppbyggende på muskulatur.
– Karbohydratinntaket hindrer også videre nedbrytning av muskulaturen og sørger for at det proteinet som blir inntatt, blir brukt til å restituere og bygge opp muskelvev.
Hun forklarer at eksempler på gode restitusjonsmåltid for en person på rundt 70 kg, som både gir karbohydrater og protein av høy kvalitet, kan være enten være et par glass sjokolademelk eller smoothie laget av frukt og yoghurt eller en banan samt et par glass skummet melk.
Koster mindre per gram protein enn melk
Mens en liter skummet melk selges for mellom 15 og 20 kroner, må man for proteinpulver basert på myse gjerne betale flere hundre kroner kiloen. Egil Berli-Johansen, salgssjef hos Proteinfabrikken, mener likevel det blir misvisende å hevde at proteinpulver er dyrt.
– Det som blir feil i denne debatten, er at pris trekkes inn som en del av hovedpoenget, altså at proteinpulver er dyrere enn melk. Det er det ikke, det er billigere. For et gram myseprotein fra melk betaler man 57 øre, mens man for et gram myseprotein fra proteinpulver, betaler 21 øre, sier han og legger til at det å bruke melk som proteinkilde blir uforholdsmessig dyrt hvis det kun er proteinene man er ute etter.
Professor Raastad ved NIH sier seg enig i dette.
– Ser du på prisen i forhold til hvor mye protein du får, så er mange av myseproduktene rimelige. Årsaken til dette er at meieriene sitter med store mengder myse etter osteproduksjon, som de gjerne vil selge til slike formål, kommenterer han.
Vil ha slutt på «demonisering»
Fredrik Gyllensten, styrketrener og coach ved Magnat Center i Oslo, mener proteinpulver er et alternativ som proteinkilde, hverken nødvendig eller unødvendig, kun et av mange valgmuligheter.
– Samtidig er det viktig å få slutt på demoniseringen av proteinpulver. Pulveret er et godt alternativ som en proteinkilde i kostholdet. Det er ikke skummelt, det er ikke usunt, mener Gyllensten.
– Skyr, cottage cheese, melk og gresk yoghurt er eksempler på gode og smakfulle alternativer, men man bør også være bevisst på at dette er ganske kostbare alternativer, sier han og trekker frem proteinpulver og enkelte fiskeprodukter som tunfisk og seifilet som rimeligere alternativer.
Berli-Johansen i Proteinfabrikken er enig og sier at han ikke har noen ønsker om å overbevise mosjonister med godt sammensatt kosthold om at de nødvendigvis trenger proteinpulver.
– Proteinpulver kommer inn i bildet når en person ikke opplever å få ønsket vektoppgang eller muskelvekst på grunn av et mangelfullt kosthold. Men man kan selvsagt også få proteinene i seg fra andre kilder, sier han.
Proteinfabrikken as har de siste årene hatt en årlig omsetning på godt over hundre millioner kroner.
«Tar feil»
Pris er ikke hovedpoenget i debatten, påpeker professor Skålhegg, som mener både Gyllensten og Berli-Johnsen tar feil når de hevder at proteinpulver kan være et godt alternativ til mat.
– Proteinpulver kan ikke erstatte mat på noen som helst måte og er heller ikke lettvint. Det må blandes med alt mulig og da gjerne shaker av annen smak fordi pulveret ikke smaker godt. I tillegg, mysepulver mangler de fleste næringsstoffene man finner i melk, inklusive mineraler som kalsium og vitaminer som vitamin D. For at melkepulver skal bli sunt må en spise vitaminer og mineraler i tillegg. Da blir dette tilskuddet like dyrt, men fremdeles ikke like sunt som naturlig melk, sier professoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.