- Jeg har prøvd alle "revolusjonerende" dietter og programmer, men fant til slutt ut at ørsmå endringer utgjør en enorm forskjell, sier Lars Helge Kristensen (27) til DN Aktiv.

Den treningsivrige lærerstudenten har alltid vært interessert i styrketrening og har konkurrert i øvelsen strongman og kroppsbyggerkonkurranser. På sitt meste har han veid 130 kilo, men normalvekten hans har ligget på rundt 105kg.

- Jeg var veldig stor og hatt mye muskler, men manglet definisjon. Når man trener mye styrke så kan det gå ut over velværen. Bare det å gå til butikken kunne oppleves tungt, sier Kristensen som er bosatt i Bodø.

Han har lenge prøvd diverse kurer og treningsprogrammer for å gå ned i vekt (fett) men ingen av dem har gitt varige resultater.

- Jeg har prøvd det meste av revolusjonerende tiltak, men det har ikke funket. Mange som prøver å gjøre noe med vekta fjerner det å leve godt, men det er nytteløst på lengre sikt, sier han.

Les også: Midje- og hoftemål gir bedre svar på farlig fett

I januar i fjor bestemte han seg for å gjøre ørsmå endringer og tenke langsiktig. Han begrenset inntak av usunn mat.

- Jeg begynte å spise litt mindre godteri, drakk litt mindre brus og jeg la inn noe mer rolig utholdenhetstrening. Men det viktigste jeg gjorde var å ikke spise usunt når jeg var skikkelig sulten. Det er som oftest da man stapper i seg en sjokolade.

- Hva byttet du sjokoladen ut med?

- Jeg byttet den ikke ut, jeg bare spiste en brødskive først og sjokolade etterpå – hvis jeg fortsatt hadde lyst på den. Som oftest orket jeg ikke da å stappe i meg hele.

Kristensen jobber også som personlig trener. Selv løfter han vekter og løper fire-fem ganger i uken. Fra januar til starten av oktober gikk han ned 25 kilo. Dette kom som et sjokk på ham. Han hadde ingen følelse av å gå på diett.

- Formen og følelsen i kroppen ble bedre og bedre, men det var først da jeg hentet en av mine gamle bukser i skapet og skulle prøve den, jeg forstod at jeg hadde gått betydelig ned i vekt.

Ørsmå forandringer
27-åringen mener ørsmå forandringer kombinert med sterk vilje gir enorme resultater over tid.

- Livet forandres ikke på noen som helst måte. Jeg gjorde som før, spiste hamburger, pizza og det jeg hadde lyst på. Bare kuttet ned på det mest usunne, og lagde mer ordentlig mat. Når man er sulten har man ikke tålmodighet til å lage noe skikkelig - da må man være sterk for å holde fingrene vekk fra godteriskålen, forteller Kristensen.

Han anbefaler alle som ønsker å gå ned i vekt om å strekke ut tidsskjemaet og droppe korttidsplanene som fort kan forandre hele livet.

- Man får raske resultater, men sannsynligheten for å tilegne seg gamle uvaner igjen er stor. Min største svakhet var brusdrikking. Men jeg kuttet det ikke ut helt. Drakk ett glass i stedet for en hel flaske, sier Lars Helge Kristiansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også: Fra «vrak» til topptrent

Knusende dom over lavkarbo