En undersøkelse utført av TNS Gallup for NAF viser at bare én av ti bilister i Oslo og Bergen mener sikkerheten til syklistene er bra. Kun 27 prosent av de som sykler mener det samme, ifølge en pressemelding fra NAF.

- Dette viser utfordringen i målsetningen om at befolkningsveksten i byene skal tas med blant annet sykkel og gange. Når det føles så utrygt å sykle for de som i dag kjører bil, er det en stor utfordring å få flere til å gjennomføre hverdagsreisene sine på sykkelsetet. Trygghet er avgjørende, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF.

Skal sittende og kommende regjeringer nå målene som er satt, behøves det en storsatsing på sykkelveier i og rundt de største byene. I Nasjonal transportplan (NTP) som ble behandlet i Stortinget før sommerferien, er det satt av syv milliarder kroner til utbygging av infrastruktur for sykkel.

- Det som er satt av i NTP er en kraftig økning. Det er bra. Dårlig infrastruktur og tilrettelegging er svaret på hvorfor mange mener det er utrygt å sykle. Det mangler gode sykkelveier og i kryss så er syklistene fritt vilt, mener Skjøstad,

- Men utfordringen er at transportplanen ikke er forpliktende. Så det er ingen garanti for at satsningen kommer, sier han

Av landets storbyer er det Trondheim som oppleves tryggest for syklister, Likevel har også Trondheim langt igjen før alle med to hjul og pedaler kommer til å føle seg trygge. 59 prosent av syklistene i Midt-Norges hovedstad mener det er trygt å sykle i og rundt byen. Bilistene i byen er derimot mer skeptiske; 35 prosent av de på fire hjul mener det er trygt for syklistene. Det er gjennomgående for alle de fire storbyene i landet at syklistene selv er de som oppgir høyest skår på trygghet, ifølge undersøkelsen.

I tillegg til Trondheim oppleves Stavangertrafikken som relativt trygg for syklister.

Fakta:

I undersøkelsen er det innbyggere i byene med omegn som er spurt om hvor trygt det er å sykle.

I Oslo-området er Oslo og hele Akershus med i utvalget.

I Bergens-området er kommunene Bergen, Austevoll, Tysnes, Os, Samnanger, Vaksdal, Askøy, Osterøy, Fjell, Sund, Radøy og Meland med i utvalget

I I Stavanger-området er kommunene Stavanger, Sola, Randaberg, Sandnes, Rennesøy, Finnøy, Klepp og Time med i utvalget

I I Trondheims-området er kommunene Trondheim, Melhus, Skaun, Orkdal, Klæbu, Malvik, Stjørdal, Leksvik, Rissa, Ørland, Agdenes og Bjugn med i utvalget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.