- Jeg skjønner ikke hvorfor vi blir anbefalt å kjøpe så korte staver. Jeg er 183 centimeter høy og bruker staver på 175 cm. Da får jeg maksimalt ut av staketeknikken, sier han.

I fjor staket Vehusheia hele Birken og vant klassen sin. Han er flere ganger veteranverdensmester, senest på mandag der han knuste konkurrentene på 10 kilometer klassisk.

- Det er nok ikke mange som staker sånn som meg, presiserer han.

Det startet for noen år siden da en eldre finne på 170 centimeter føk forbi ham i bratte motbakker. Finnen heter Pekka Virtakoivu og har nærmest fått legendestatus i miljøet med sin særegne langrennsteknikk. Pekka bruker staver som er 30 centimeter lenger enn anbefalt.

- Teknikken blir i veteranmiljøet betegnet som ”toilet-technique”, han slenger seg ikke fram for hvert stavtak, men setter seg dypt ned, jobber med armene tett inntil brystet og gjør nærmest knebøy for hvert tak, sier Vehusheia som selv har prøvd å etterligne denne måten å gå på.

 

- Det har tatt meg flere år, men jeg har stor tro på dette. Det virker mye mer logisk enn å pendle langt frem med armene for hvert stavtak. I den posisjonen har man ikke samme kraften.

Med lange klassiskstaver setter han tuppen ned lenger bak i snøen enn han normalt ville gjort med korte staver. Slik skaper han større horisontal kraft.

- Å pendle fram med armene er bortkastet bevegelse. Når du klatrer i et tau så gjør du det med armene tett inntil brystet, slik skaper du mest kraft. Du klatrer aldri med rette armer, sier han.

I tillegg bruker han bena for å aktivere større muskelgrupper.

- Slik kan jeg stå og jobbe med rett rygg, det belaster ikke overkroppen og teknikken passer godt for de som får vondt i korsryggen, sier han.

Hvorfor går ikke flere eliteløpere slik?

- Nei det synes jeg er rart. Men mulig dette passer bedre for veteraner. Du får kanskje ikke samme toppfarten som ellers.

Er det ikke litt trist å ikke gå diagonalgang da?

- Nei, egentlig ikke. Det er like gøy å eksperimentere med teknikker. Det er Pekka som startet dette. Han var uslåelig i mange år. Nå er det flere og flere veteraner som har tatt etter ham. Mange har skjønt at dette går fortere.

Les saken: Se Pekkas utrolige staketeknikk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.