Dette er langt viktigere enn Birken. Der gikk jeg for meg selv, nå løper jeg for NHH. Jeg kjenner nervene allerede, sier Tiril Flognfeldt Rieker.

22-åringen løper den 69. etappen i Bergensbaneløpet, som under parolen «Vårens sprøeste eventyr» starter på NHH i Bergen i dag. Hun akter å knuse motstanderen fra rivalskolen, BI i Oslo. Etappen har hun hatt i tankene i hele vinter.

– Det er en ekstra motivasjonsfaktor å få være med på stafetten. Det er flere og flere som løper på skolen, så konkurransen om å få være med blir også hardere. Dette gir et meget godt treningsmiljø på NHH, sier hun, og legger til:

– Det er viktig å kunne bidra til at NHH vinner igjen.

«Jager ikke prestasjoner»
Flognfeldt Rieker har vært aktiv skiløper stor sett hele livet. Nylig satte hun skolerekord i et uttagningsløp før stafetten. Det samme gjorde Jonas Hammer, skolens raskeste mannlige løper, som er i Norgestoppen på 3000 meter hinder. Gjennomsnittstiden på den 4,2 kilometer lange testløypen for guttene på NHH har sunket fra 15.30 i 2011 til 14.41 i år. På jentesiden er også snittiden lavere, dog ikke like markant som hos guttene.



I vinter har så mange som 50–70 studenter vært med på NHHs fellestreninger. Også BI kan skilte med tilsvarende oppslutning rundt øktene. Men der teller studentene tre ganger så mange.

Lillebror i Bergen har vunnet Bergensbaneløpet de siste 11 gangene. Totalt har skolen vunnet 31 av 40 løp. Treneransvarlig Jens Firmann tror det skyldes løpskulturen på skolen.

– Løpet er ekstremt forankret i kulturen her på NHH. Vi har mål om å få med så mange som mulig på trening, vi jager ikke prestasjoner, det bare skremmer nye studenter fra å slå seg med, sier han, og legger til:

– Men det er en hårfin balanse mellom det å få med så mange som mulig, og det å skulle trene riktig for å utnytte potensialet til hver enkelt best mulig. Skal du bli god, må du løpe intervaller.

– Hvordan løser dere dette da?

– Vi kjører to fellestreninger i uken. På høsten hovedsakelig rolig løping som alle kan være med på, og etter nyttår er det en intervalløkt og en langkjøring i uken. Treningene er åpne for alle. Og intervallene er faktisk mest populære. Vi har også opp mot 30 utvekslingsstudenter med på løpetrening. De foregår altså på engelsk, sier Firman.













Egen trening for jenter
Både NHH og BI har i år dannet egen jentegruppe og merket økt interesse på treningene. Det er i hovedsak stafetten som er motivasjonen for å løpe, ifølge Cecilie Collett Sælør (23), som leder stafettkomiteen på BI.

– Vi har opp mot fire fellesøkter i uken og har egen løpetrening for jenter. Vi merket at vi lå litt etter jentene på NHH og i tillegg er det ikke alle som trives med å løpe knallharde intervaller sammen med de sprekeste guttene på skolen. Vi har stor oppslutning på jenteøktene i år, og gleder oss veldig til å se om vi har nærmet oss NHH, sier hun.

Skolen har hatt flere uttaksløp og i år er interessen og nivået høyere enn noengang. Også her er snittidene på testløpet blitt lavere de siste tre årene, og Sælør mener det er blitt trendy blant studentene å løpe. Hun tror NHHs seiersrekke kan brytes denne gang.

– For vår del handlet det i år om å få med flest mulig studenter og skape blest om å løpe denne stafetten. Det har vi i alle fall lykkes med. så håper vi resultatene blir deretter.

Følg DN Aktiv og DN Talent for resultater og kommentarer etter stafetten.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.