- Kom igjen nå, Trygg!!

Det ljomer i treningslokalet på Olympiatoppen i Oslo. En New York Rangers-proff prøver infernalsk å oppmuntre sin landslagskamerat Mathias Trygg til en styggtung seanse i knebøy.

- Men så kom igjen da, skriker han nok en gang og skremmer vettet av de tilstedeværende, Andreas Thorkildsen inkludert.

Oppmuntringsfrasene får imidlertid motsatt virkning, og Trygg og fire andre hardbarka hockeyspillere bryter ut i latter – et dårlig utgangspunkt for en med flere hundre kilo over skuldrene. Mats Zuccarello Aasen skjønner han ikke har det samme trenertalentet, som han har på isen – og ler han og.

Mye latter er det riktignok ikke på en treningsøkt med isens krigere. For å ha sjanse på glatta kreves fysikk man ikke får opparbeidet gjennom pushups og spensthopp.

Som alpinister
- Kravet for å være en god hockeyspiller er å være en atlet. Hockeyspillerne er meget godt trent, og har mye av den samme muskulaturen som de beste alpinistene, sier Jon Aase, landslagets fysiske trener.

De canadiske hockeyspillerne har en gjennomsnittsvekt på 95,8 kilo. De norske landslagsspillerne ligger ikke mange kiloene bak. Mye av VM-suksessen i vår henger sammen med at spillerne er tyngre enn før. Men her er ikke snakk om dvaske ølmager.

- Rå beinstyrke og midjemuskulatur, samt et røslig skulderparti er det viktigste i spillernes fysikk, forteller Jon Aase.

- Rotasjonsmuskulaturen trener vi mye. Den er essensiell for skudd og taklinger, hevder han.

Konkrete toppkrav
Aase jobber til daglig som fagkonsulent på Olympiatoppen og har konkrete krav for hvor sterke hockeyspillere på landslagsnivå bør være:

2,3 X egen kroppsvekt i knebøy

1,5 X egen kroppsvekt i frivending

1,3 X egen kroppsvekt i benkpress

- Du har ikke sjanse på isen hvis du ikke er på det nivået, hevder han.

Over 15 timer i uken
Utenom sesongen går guttene inn i mengdetreningsfasen der dem bygger muskelmasse og forbedrer kondisjonen. De norske landslagsguttene trener cirka 15 timer i uken, og det går primært ut på funksjonell styrke. Det er alltid fem øvelser som går igjen på øktene: Frivending, Knebøy, Markløft, stepup-varianter og kassehopp.

Sistnevnte øvelse kjøres som en test der man skal hoppe opp og ned på en 60 centimeter høy kasse så mange ganger man klarer i løpet av 90 sekunder.

- De beste klarer rundt 110 hopp, røper Aase som har vært hockeyspillernes fysiske trener gjennom nesten ti år.

Benkpress – en livsstil
Det blir også kjørt en del benkpress.

- Benkpress er kanskje ikke den mest funksjonelle øvelsen, men den er å regne som en livsstil, og virker nesten som et parameter for manndom, mener Aase.

Hockeyspillere er raske, eksplosive og er også utholdene. DN Aktiv får opplyst at enkelte har opp mot 70 ml/kg/min i maksimal O2-opptak. Under styrketrening i grunntreningsfasen ligger settene på 8-12 repetisjoner, mot 1-6 repetisjoner rett i forkant av konkurransesesong.

- De er rustet til å gå i taklinger på isen, sier Aase.

En som skal ha mye av æren for den fysiske satsingen i hockey er avdøde Per Egil Refsnes, tidligere fagsjef på Olympiatoppen avdeling styrke.

- Han hjalp hockeylandslaget med styrketreningen i over 20 år, og hadde mye respekt i det miljøet sier Aase.

”Senket” Chara
En av de store ”snakkisene” innad på laget den siste tiden, er at den norske landslagsspilleren Martin Røymark ”senket” den digre slovakiske spilleren Zdeno Chara (203 høy – 126 kilo) tidligere i vinter.

Hemmeligheten bak taklingen:

- God timing og et godt treffpunkt, sier Røymark kjapt til DN, mens de andre guttene løfter vekter.

Dagens økt på Olympiatoppen varte nesten tre timer. To tøffe typer subber slitne mot garderoben.

- Dette må til. Etter sommeren skal de fleste av oss tilbake til klubbene og da må vi gjennom fysiske tester for å få være med videre. Det stilles store krav, noen klubber kjører bodyscanning for å sjekke fettprosenten etter ferien, sier Martin Røymark før Morten Ask avslutter det hele:

- Da ligger du ikke på latsiden gjennom sommeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.