Klatreren Richard Bass lanserte ideen om utfordringen Seven SUmmits i 1980-årene. Kun åtte nordmenn har besteget samtlige av fjelltoppene. Blant dem er styrelederen i Wikborg Rein, Trond Eilertsen.

Les: Her er shippingadvokaten på verdens høyeste fjell

Slik beskriver han turene opp på de syv fjellene:Kilimanjaro, Tanzania, Afrika, 5895 moh. 11. oktober 1998: 

  • Flott tur i et nydelig landskap. Gjennom jungel, over stepper og opp fjellet. Det enkleste av de syv, men så høyt at mange likevel får problemer med høyden.


Aconcagua, Argentina, Sør Amerika, 6962 moh. 24. januar 2002: 

  • Slitsomt på grunn av dårlig vær, venting og brøyting i nysnø, men en aldeles nydelig utsikt. En forholdsvis lang tur, og klart tøffere enn Kilimanjaro.


Elbrus, Russland, Europa, 5642 moh. 15. august 2005: 

  • Selve fjellet er flott og Kaukasus er spektakulært med snødekte topper, irrgrønne fjellsider og lysegrønne breelver som var som kitchmalerier å se på. Selve toppturen var ganske krevende og tok åtte timer. Ellers huskes henslengt skitt og søppel langt opp i fjellet.


Denali, Alaska, Nord Amerika, 6194 moh. 9. juni. 2008: 

  • Skikkelig fjell. Høyt, kaldt, luftig og til tider bratt. Største utfordring så langt. Mange leire underveis, ganske lang og tøff toppdag. Her var det stegjern og isøks som gjaldt de siste dagene av turen. Utsikten må oppleves.


Carstensz Pyramid (Puncak Jaya), Papua (Indonesia), Oceania, 4884 moh. 2. februar 2010: 

  • Sammen med Everest det eneste fjellet som innebærer noe teknisk klatring. Likevel så enkelt at spesiell klatreerf#229 ikke er nødvendig. En «tyroler travers» like under toppen er utfordrende. I stedet for å gå ned og opp en bratt kløft ca 50-60 meter dyp, drar man seg rett over i tau som er gjort fast på begge sider av kløften. Denne turen huskes imidlertid best fordi vi måtte gå fem-seks dager gjennom en regnskog så tett at solen til tider ikke slapp igjennom – og det regnet hver dag. De lokale levde så primitivt at man neste følte seg satt tilbake til steinalderen. Enkelte små barn hadde ikke sett hvite mennesker og fotografiapparatene vakte ualminnelig stor interesse. En fantastisk tur.


Vinson, Antarktis, 4892 moh. 8. desember 2010: 

  • Et greit fjell. Det som huskes best er kulden, de ugjestmilde forholdene samt fem døgn i et lite tomannstelt med Christian Eide i minus 30-35 grader og sterk kuling. Tror vi hørte på 50 ulike «Verd å vite» podcast fra NRK. I tillegg avga jeg en 45 minutters vitneforkl#229 fra soveposen på satellitt-telefon til Borgarting lagmannsrett med minus 20 grader i teltet. Tror det er det lengste fjernavhøret de har hatt.


Everest, Nepal, Asia, 8848 moh, 19. mai 2013: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • En ubeskrivelig flott opplevelse. Alt som kunne gå bra, gikk bra. Hyggelig tur opp til toppen, ikke vind, ikke spesielt kaldt, sol fra skyfri himmel og en utsikt som vanskelig kan overgås. Ingen over, ingen ved siden. Tung tur tilbake til Base Camp. Det tøffeste av de syv, i en egen liga.