Swimrun er et duatlon hvor man i lag på to personer løper terrengløp og svømmer i åpent vann, uten opphold mellom de to grenene.

Konkurransen er av CNN blitt kåret til en av verdens tøffeste utholdenhetskonkurranser.

I den svenske swimrun-konkurransen «Fra Ø til Ø» stilte det i år 650 lag til start. På det første arrangementet i 2006 hadde de 26 lag.

Helgens Xterra Swimrun i Vestfold teller nå 30 påmeldte lag fordelt over fem nasjoner. Arrangør Tom Remman er fornøyd med oppslutningen.

Går for 100

– Vi har en fin gjeng her, som en start. Det ringte til og med noen fra New Zealand og ville delta, men det var litt for kort varsel og for lang reisevei. Til neste år satser vi på å ha 100 lag, sier Remman.

TIL TOPPS. Tom Remman (til venstre) og Lelle Moberg gikk til topps da de deltok på svenske Borås Swimrun i juni. I helgen arrangerer Remman Xterra Swimrun i Vestfold. Begge foto: Mari-Mette Remman
TIL TOPPS. Tom Remman (til venstre) og Lelle Moberg gikk til topps da de deltok på svenske Borås Swimrun i juni. I helgen arrangerer Remman Xterra Swimrun i Vestfold. Begge foto: Mari-Mette Remman
I løpet av dagen skal løperne ta seg over 20 øyer, fra Ringshaugstranda til Verdens Ende i Vestfold. Total skal deltagerne løpe 50 kilometer og svømme 8000 meter. Den lengste svømmeetappen er på 1100 meter, mens lengste løpeetappe er på åtte kilometer. Det første laget som når Verdens Ende vinner.

Svømmer i joggesko

Remman har selv prøvd både løypa og konkurranseformen. Ifølge ham en fantastisk måte å bruke skjærgården på, men med tanke på at man skal opp og ned fra vannet en del ganger er det ikke rom for skift. Derfor må man løpe og svømme i våtdrakt og joggesko. For at det ikke skal bli for tungt anbefaler han å bruke flytelementer.

– De fleste som driver med swimrun, bruker pull boi. Et flyteelement som gjør at tyngden av skoene ikke blir så stor når du svømmer.

Løpsdistansen er lengre enn et helmaraton, i tillegg til åtte kilometer i vann.

– Det er en tøff tur, så man bør ha treningsgrunnlaget i orden, sier Remman.

Trening på Sognsvann

I samarbeid med Runners World, arrangeres det nå egne treninger for duatlon-grenen på Sognsvann. Det er den svenske swimrun-entusiasten Simon Björnholm som leder treningene, og en treningsøkt består av følgende: én kilometer løping, 400 meter svømming, 900 meter løping, 450 meter svømming, 300 meter løping.

– Selv om du satser kun på løping, vil swimrun være en kombinasjon som gir deg enda mer treningsutbytte enn bare en løpetur, sier Björnholm til Runners World.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.