«Gikk litt for hardt ut i starten og «møtte veggen» omtrent halvveis. Fikk heldigvis litt drahjelp da det var på det verste. Etter å ha fått i meg litt mat og drikke gikk det bedre og jeg kunne fullføre i god stil».

Setningene over er som hentet fra en deltaker i et turrenn, men kunne like gjerne kommet fra en som har vært gjennom et stort kirurgisk inngrep. Som kjent kan fysisk trening forebygge sykdom. Likevel kan selv de aller sunneste av oss plutselig trenge en operasjon. En sunn livsstil er slett ikke bortkastet dersom du må opereres, tvert imot er det kanskje nettopp da du får mest igjen for treningen du har gjort!

Når legene vurderer risikoen ved å gjennomgå ett kirurgisk inngrep er det viktig for dem å ha kjennskap til din fysiske form. Dårlig kondis er nemlig en av de aller største risikofaktorene for alvorlige komplikasjoner eller død i forbindelse med kirurgiske inngrep. Faren øker også ved høy alder og sykdommer som sukkersyke, KOLS, hjerte/kar-sykdom og overvekt.

Hvordan måles så kondisjonen din? Dette kan faktisk gjøres på flere måter. Maksimalt oksygen-opptak kan måles når du går fort eller løper på en tredemølle. En annen måte er at du kan bli bedt om å gå fort opp en trapp sammen med en lege.

Ingen er forberedt på å trenge en operasjon, men skulle det bli nødvendig kan disse tipsene være verdt å ta med seg:

- I den siste uken før operasjonen er det for sent å trene hardt, hvil deg heller i form

- Unngå alkohol de siste dagene før operasjonen

- Kom deg raskt opp av sengen - langvarig inaktivitet øker risikoen for komplikasjoner som lungebetennelse eller blodpropp

- Ikke tren for hardt i tiden etter operasjonen, du risikerer å bli utslitt etter et par dager.

- Hold jevnt tempo, men legg hvil deg når du kjenner at du er sliten.

- Hold humøret oppe når det er tungt – det blir lettere i morgen.

- Lytt til oppmuntringer fra andre, en ektefelle kan være gull verdt

Ukens blogg er skrevet av Hans-Henrik Dedichen, stipendiat ved CERG.

<b>Kondiseffekt i hver sving</b>

Slik lurer du genene til å holde deg slank

Slik sjekker du forbrenningen din

- Rock on! Tren med musikk

Løp ute og inne i samme økt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.