Dét kommer frem i en helt ny rapport om treningssenterbransjen i Norge som Virke har gjennomført.

– Vi har nådd et modenhetsnivå, men markedet er ikke mettet ennå, sier direktør Anne Thidemann i Virke Trening.

Etableringsbølgen er over

– Bransjens samlede omsetningsvekst er lavere enn tidligere og marginene er svekket. Omstillingsprosesser og konsolidering preger de største kjedene. Men samtidig skal vi ikke krisemaksimere, for det ser ikke så mørkt ut, sier Thidemann. Årets kartlegging viser at det er 1071 treningssentre i Norge. Av disse er 106 nisjestudioer.

– Vi har sett en gedigen vekst de siste årene, ikke minst i toppårene 2012 og 2013. Den store etableringsbølgen er definitivt over. Antall nyåpnede treningssentre i inneværende år vil være det laveste siden 2009, sier Thidemann. Hun kaller svakhetene i årets rapport for en naturlig korreksjon. En lenge varslet korreksjon.

– Den store etableringsbølgen er definitivt over, sier Anne Thidemann, direktør i Virke Trening.
– Den store etableringsbølgen er definitivt over, sier Anne Thidemann, direktør i Virke Trening. (Foto: Ståle Andersen)
– Det er fortsatt grunnlag for videre vekst via nye kundegrupper og utvidelse av markedet. Å satse på økt kompetanse er derfor en nødvendighet for å vinne fremtiden. For konkurransen er knallhard og kundene vil stille større krav, sier Thidemann.

Trening for 4,9 milliarder

Årets undersøkelse viser at treningssentrene omsatte for 4,9 milliarder kroner i 2014. Dette er 2,1 prosent mer enn i 2013. Samtidig var veksttakten ifjor betydelig lavere enn i perioden 2009–2013.

Rapporten viser også at marginene faller: Regnskapene til de 565 foretakene som inngår i analysen viser at driftsmarginen falt fra 4,2 prosent i 2013 til 1,3 prosent i 2014. Resultat før skatt utgjorde ifjor 0,3 prosent av driftsinntektene mot 2,1 prosent i 2013. Antall konkurser er det høyeste Virke har sett på fem år.

– Det er tydelig at den tøffe konkurransen i bransjen nå synliggjøres i konkurstallene, men konkursraten i bransjen er fortsatt svært moderat, presiserer Anne Thidemann.

Mistet kunder

Totalt er det i dag 43 treningssenterkjeder med tilsammen 484 treningssentre i Norge. SatsElixia er klart størst – men heller ikke de tjener penger. Årsregnskapene for både Sats og Elixia for 2014 viser røde tall på bunnlinjen. Den tidligere sandvolleyballspilleren Bjørn Maaseide solgte seg ut av Elixia for 350 millioner kroner i 2011, men vendte tilbake og kjøpte rundt 7,5 prosent i eierselskapet for 39 millioner kroner.

Han tiltrådte som SatsElixia-sjef i april i år, og sa til DN i sommer at det er mye som må gjøres.

– Fusjonen mellom Sats og Elixia i Norge har vært mer krevende enn det vi hadde håpet og forutsett. Å måtte selge 11 treningssentre før sammenslåingen var krevende, sa han.

SatsElixia har hatt en svak start på året, men tror den tøffeste perioden er tilbakelagt.

– Vi har slitt litt i Norge, men pendelen har snudd, sier Maaseide til DN.

Han sier videre at SatsElixia har solgt flere nye medlemskap det første halvåret enn ifjor, men at de også mistet flere kunder i starten av året.

– Vi hadde en del problemer, blant annet på IT-siden som gjorde at folk ble misfornøyde. Det har vi ryddet opp i, og de siste to månedene har vi mistet færre medlemskap enn budsjettert, sier han.

Distrikts-etableringer

Halvparten av Norges treningssentre ligger på Østlandet. Likevel er Norge i en særklasse når det gjelder etableringsvillighet også ute i distriktene, understreker Anne Thidemann.

– Ikke noe land i verden har så mange treningssentre utenfor de store byene, og det skal AS Norge være glad for. På det området er vi i en unik situasjon. Samtidig har vi en viss bredde i treningssentertilbudet – og det tror jeg vi trenger. Pris og kvalitet henger ofte sammen, men det er behov for både «all inclusive»-sentre og de billigere variantene, sier direktøren i Virke Trening.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.