Fellesferien er et faktum, og mange koser seg med sommer og fri. Kanskje opplever du at feriefølelsen utfordrer både treningslyst og motivasjon?

Uavhengig av om du tilbringer dagene på stranden, på hytta eller i utlandet, er det relativt enkle grep du kan gjøre for å holde den fysiske formen vedlike.

- Du trenger ikke nødvendigvis å ha fokus på at du skal trene gjennom sommeren. Det viktigste er å holde seg i aktivitet, sier treningsgründer Lasse Tufte til DN.

Han er mannen bak konseptet «Tuftepark», som er en gratis, utendørs treningspark med ulike apparater - fordelt over hele landet.

- Selv om du er vant til å være på treningsstudio, behøver du ikke nødvendigvis være der for å være aktiv. Det kan du også være ved å spille fotball eller leke med ungene, sier Tufte.

Han mener aktivitet bør bli prioritert gjennom hele året, og tror mange er for opptatte av hvor lenge de skal være i aktivitet, hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det.

- En aktiv hverdag er vanskelig å måle. Det viktigste er at du er i aktivitet - det andre er ikke så nøye, mener Tufte.

Trenger du inspirasjon for å komme i gang, kan du sjekke ut videoen med effektiv styrketrening på fem minutter nederst i saken.

To grunner

Treningsgründer og PT Inge Thomas Ravlo i Studio Day peker særlig på to årsaker til hvorfor det er viktig å holde seg i aktivitet - også gjennom ferien:

- Det ene er psykologien. Vi glemmer hele tiden treningsmålene våre fordi vi blir distrahert av andre ting som party, pizza eller sofa. Gjør du litt trening hver dag, blir du minnet på hvorfor det er viktig, sier Ravlo til DN.

Han refererer til studier som viser at omkring 80 prosent av oss har god kunnskap om hvilke typer matvarer som er best for helsen. Likevel er det langt færre som faktisk velger å spise disse når vi får valget.

- Trener du jevnlig, er hodet ditt i retning helse, understreker Ravlo.

Økt forbrenning

Det andre argumentet for en aktiv sommerferie er forbrenning.

En stor undersøkelse fra viser at ti treningsøkter på 30 minutter i løpet av en uke gir 2,2 ganger så stor reduksjon i fettprosent som fem økter på 60 minutter gjør på en uke.

Trener du ti minutter 30 ganger i uken, vil effekten være 2,5 ganger så stor.

- Det er hevet over enhver tvil at det å gjøre litt ofte er bedre enn å gjøre mye og sjelden. Dette fordi du får en etterforbrenning hver gang du har trent, selv etter bare fem minutter med trening, forklarer Ravlo.

Å dele øktene opp over flere ganger vil dermed være det som gir best resultat, understreker PT-en.

Men hva kan telle som ti minutter trening? Ravlo ramser opp:

  • Gå en tur, gjerne i terreng
  • Finn en stein og gjør noen step-ups
  • Ta deg noen knebøy innimellom
  • Finn et sted og gjør noen yogaøvelser eller push-ups

Inge Thomas Ravlo har i tillegg satt sammen et to-dagers treningsprogram, som du gjør unna hvor som helst - på fem minutter:

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:
 

Les også: Kristian Kjelling blir treningsgründer på Tjuvholmen

Tre trinn til økt prestasjon  

Fem øvelser som holder deg skadefri  

Se også: Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.