- Dersom grunnlaget er i orden og intensiteten ikke blir for høy, tror jeg faktisk 30 dager på sofaen vil være mest nedbrytende på kroppen, enn 30 ironman på rad, sier Jonny Hisdal ved Oslo Universitetssykehus, etter å ha fått presentert historien om svensken Greger Sundin som tidligere i høst gjennomførte en slik ekstremkonkurranse.

Les historien om Greger Sundin her

Sammen med doktor i medisin og fysiologi Mikael Mattsson ved Karolinska Institutet har han etter forespørsel fra DN, sammenlignet ”bed rest studies” med hva man vet om hvordan ekstrem aktivitet påvirker kroppslige forhold.

”Bed rest studies” er fellesnavnet på studier der hensikten er å kartlegge hva fravær av tyngdekraft og belastning gjør med kroppen. Blant annet har NASA gjennomført flere slike prosjekter der forsøkspersonene får meget godt betalt for ikke å gjøre noe over lang tid.

- Men i dagens samfunn høres det selvfølgelig mest ekstremt ut å kjøre 30 ironman, fordi de aller fleste av oss er langt unna slik fysikk. Men skogsarbeiderne før i tiden, ville nok ikke hatt problem med dette i det hele tatt, sier Mattsson som for tiden forsker ved Stanford University.

Han tror knapt det finnes grenser for hvor lenge et menneske kan holde på med slike aktivteter over tid.

- Det kommer velig an på hvordan spørsmålet blir stilt. Det er definitivt grenser for hastighet, der man forflytter seg langsomt i riktig retning. Men jeg har vanskelig for å se noen begrensing i hvor lenge vi kan holde på hvis vi kan bestemme fart selv, sier han.

Jonny Hisdal understreker at menneskekroppen er ekstremt tilpasningsdyktig. Noe Sundins prestasjon godt illustrerer.

- At han kjørte raskest på dag 20, viser at det faktisk er mulig å restituere seg fra dag til dag, selv med slike påkjenninger.

Muskler
30 ironman: Musklene er tilpasningsdyktige. Størrelsen på sukkerlager i muskelcellene forbedres, evnen til å transportere næringsstoffer inn i cellen forbedre, antall kapillærer rundt cellen øker. En forutsentning for tilpasning er at musklene etter aktiviteten får tid til å restituere seg.

30 dager på sofa: Inaktivitet leder derimot til nedbrytning av muskler. Mattsson anslår at et gjennomsnittlig trent menneske vil tape cirka 10 % muskelmasse på 30 dager på sofaen.

Stilling: Ironman vs. sofa= 1-0

Ledd
30 ironman: sannsynligvis det svakeste punktet ved ekstreme påkjenninger. Risikoen for overbelastning er overhengende. Dersom man først får problemer i et ledd, er det vanskelig å bli kvitt dette uten at leddet avlastes i en lengre periode.

30 dager på sofaen: Leddene vil ikke ta nevneverdig skade av 30 dager hvile. Men et ledd som ikke brukes vil tolerere mindre belastning enn et ledd som brukes jevnlig.

Stilling: Ironman vs. sofa= 1-1

Skjelett/knokler
30 ironman: skjelett styrkes av belastning. Sykling og svømming er bedre enn løping. Knoklene inneholder kalsium som styrker skjelettet, det er derfor viktig at man spiser mat som inneholder kalsium om man trener mye.

30 dager på sofaen: Når knoklene ikke utsettes for belasting vil kalsium skilles ut i blodet fra skjelettet og etter hvert filtreres ut i urinen slik at kroppen tappes for kalsium. Dette lar seg ikke umiddelbart erstattes ved økt kalsiuminntak.

Stilling: Ironman vs. sofa= 2-1

Sener
30 ironman: For stor og ensidig belastning fører til senebetennelser som stopper deg. Men senene er også trenbare og kan tilpasse seg belastningen den utsettes for. Å trene seg opp mot en ekstremkonkurranse kan være sunt for senene.

30 dager på sofaen: Sener som ikke brukes vil svekkes. Den vil bli svakere og sprøere og etter lang tids inaktivitet vil den kunne skades hvis den belastes for hardt.

Stilling: Ironman vs. sofa= 2-1 (uavgjort)

Fett
30 ironman: 1 kilo fett inneholder 9000 kcal. Kroppen blir bedre til å bruke fett som energikilde. Skal man gjennomføre noe ekstremt bør man ha fettreserve, for ikke å ende opp avmagret. Multisportatleter i verdenstoppen veier i snitt cirka 80 kilo og har 15 % kroppsfett. Med normalt høyt energiinntak vil man gå ned mellom 5-10 kilo.

30 dager på sofaen: For lite, og for mye fett kan være skadelig. Overvekt og fedme er en stor risiko for sykdom og tidlig død. I snitt er energiforbruket under ”bed rest” målt til 2000 kcal daglig. Selvvalgt kosthold inneholder i flere av de samme studiene mer enn 2000 daglige kcal. Er man ikke på diett og spiser relativt usunt, er det fort å få i seg 1000-1500 overskuddskalorier. Altså vektoppgang.

Stilling: Ironman vs. sofa= 3-1

Hjertet

30 ironman: Tar ikke skade av lavintensitetsarbeid over lang tid. Det skal mye til at hjertet overbelastes.

30 dager på sofaen: Er skadelig for hjertet. Et hjerte som ikke belastes svekkes på samme måte som skjelettmusklene.

Stilling: Ironman vs. sofa= 4-1

Psyken
30 ironman: Klarer man å gjennomføre ironman, eller 30, vil psyken sannsynligvis bli bedre for hver gang. Under fysisk aktivtet frigjøres stoffer i hjernen som gjør at vi føler oss lykkeligere.

30 dager på sofaen: På gruppeniva kan man kanskje tenke seg at enkelte individer blir glade og fornøyde med sofa, chips og tv. Den effekten risikerer dog å være forbigående. Psyken blir sannsynligvis dårligere etter lang tid på sofaen.

Stilling: Ironman vs. sofa= 5-1 (akkumulert)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.