Å legge inn en liten runde med uttøyning før hard trening og konkurranser er det mange som er lært opp til å gjøre. Vitenskapen derimot, anbefaler å droppe strekkøvelser i oppvarmingsdelen. Det kan gjøre vondt verre, skriver New York Times i sine helsespalter.

Flere studier har konkludert med at det ikke er hensiktsmessig å strekke ut. I det ene som nylig ble publisert i Journal of Strength and Conditioning Research, fant forskerne ut at uttøyning før du løfter vekter kan gi deg en følelse av å være svakere enn du egentlig er, og at du ikke er i stand til å prestere optimalt. Forskere har også rapportert at utøvere har følt seg mindre stabile og mer ubalanserte etter uttøyning.

Kroatiske forskere har funnet ut at statisk uttøyning før trening reduserer styrke i strukket muskel med 5,5 prosent. Sannsynligvis mer hos utøvere som holder muskelen strukket i mer enn 90 sekunder per øvelse. Mens effekten reduseres noe når man holder mindre enn 45 sekunder.

Hvorfor det er slik er det ennå ikke forklart 100 prosent, men flere forskere, deriblant professor Goran Markovic ved Universitetet i Zagreb, mistenker dette: Utøyning løsner musklene og deres tilhørende sener, og i denne tilstanden blir det verre å lagre energi i muskelcellene og svekker reaksjonsevnen.

- Funnene gjelder nok først og fremst gjelde folk som deltar i arrangementer som krever styrke og eksplosiv kraft. Men noen undersøkelser viser at statisk uttøyning kan svekke ytelsen din også i løping og sykling, sier Markovic i følge New York Times.

Også etter trening kan uttøyning være unødvendig.

- Det er en myte at uttøyning hjelper mot stølhet og muskelskader, har professor i idrettsmedisin og sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr, - tidligere sagt til DN Aktiv.

Blir du støl, er det fordi musklene har gjort noe uvant.

- Det er ikke farlig å være støl. Det er bare et tegn på at man ikke har trent mest mulig effektivt, sier Bahr.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.