Den amerikanske banken Goldman Sachs fikk et resultat på 613 millioner dollar i andre kvartal. Dette tilsvarer et resultat per aksje på 78 cent i kvartalet, ned fra 4,39 dollar per aksje i tilsvarende kvartal ifjor. Resultatnedgangen er dermed på 82 prosent.

Utenom ekstraordinære kostnader på 600 millioner dollar i britisk bonusskatt og 550 millioner dollar i forbindelse med forliket med det amerikanske kredittilsynet SEC, endte resultatet per aksje på 2,75 dollar.

På forhånd var det ventet et resultat per aksje på 2,08 dollar, ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters.

Goldman Sachs-aksjen faller 3,3 prosent i førhandelen tirsdag. De amerikanske førindeksene snudde også kraftig ned da resultatet ble kjent.

- Markedsforholdene ble vanskeligere i løpet av andre kvartal, og som et resultat av dette falt kundeaktiviteten i virksomhetsområdene våre. Fremover vil vi fokusere på å hjelpe kundene våre med å hente inn penger, styre risiko og investere i fremtiden, som alt sammen er viktig for å skape økonomisk vekst, sier styreformann og konsernsjef Lloyd C. Blankfein i en pressemelding fra selskapet tirsdag.

Kritisk søkelys
Goldman Sachs har vært blant historiens mest lønnsomme finansforetak på Wall Street. Denne våren har imidlertid banken måttet tåle et svært så kritisk søkelys etter at det ble satt frem påstander om hvordan banken håndterte sine forretninger frem mot finanskrisen høsten 2008.

Banken ble siktet for bedrageri og ble beskyldt for å ha tjent store penger på krisen i det amerikanske boligmarkedet. Det amerikanske kredittilsynet SEC tok ut tiltake mot banken og en av bankens direktører i april i år. Tilsynet mente at banken hadde unngått å opplyse om interessekonflikter da banken solgte en sammensatt obligasjon.

I forrige uke ble det kjent at Goldman Sachs har inngått et forlik med SEC. Banken må ut med totalt 550 millioner dollar.

Les mer: Goldman Sachs inngår forlik

Bonusskatt
I tillegg til den saftige boten fra SEC, må Goldman Sachs også ut med 600 millioner dollar til britiske skattemyndigheter.

Årsaken er at britiske myndigheter har innført en ikke-fradragsberettiget skatt på 50 prosent på bonuser som overstiger 25.000 pund og som er gitt i perioden fra 9 desember ifjor til 5 april i år.

Goldman Sachs estimerer at dette har kostet banken rundt 600 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.