Goldman Sachs har inngått et forlik på 550 millioner dollar, tilsvarende 3,4 milliarder norske kroner, i saken der det amerikanske finanstilsynet SEC siktet banken for bedrageri.

Historisk
Goldman Sachs har vært historiens mest lønnsomme investeringsbank på Wall Street. Denne våren har imidlertid banken måttet tåle et svært så kritisk søkelys etter at det er satt frem påstander om hvordan banken håndterte sine forretninger frem mot finanskrisen høsten 2008.

Banken ble siktet for bedrageri og ble beskyldt for å ha tjent store penger på krisen i det amerikanske boligmarkedet. Straffen på 550 millioner dollar er den største summen som et selskap på Wall Street noensinne har betalt til finanstilsynet.

SEC tok ut tiltalen mot banken og en av bankens direktører i april i år. Tilsynet mente at banken hadde unngått å opplyse om interessekonflikter da banken solgte en sammensatt obligasjon.

Les mer: Siktes for bedrag

Ifølge SEC-tiltalen skal Goldman Sachs ha solgt en sammensatt obligasjon (CDO) knyttet til subprime boliglån til investorene ACA Management LLC og IKB Deutsche Industriebank AB i begynnelsen av 2007. Meglerhuset skal ha unngått å opplyse at hedgefondet Paulson & Co var med på å plukke ut de underliggende verdipapirene i CDO-en og samtidig tok et eget veddemål mot hele investeringen.

Ifølge SEC skal investorene som investerte i obligasjonen ha tapt én milliard dollar på investeringen.

Nektet kategorisk
Goldman Sachs-direktør Fabrice Tourre var den eneste som var nevnt med navn i tiltalen.

I en høring i Senatet i slutten av april i år nektet Tourre for å ha gjort noe galt.

Goldman Sachs-aksjen stiger over syv prosent i etterhandelen torsdag. Mange ventet at banken måtte ut med rundt 1 milliard dollar for å få til et forlik.

Les også: Tregere opptur i USA

- Jeg nekter kategorisk for påstandene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.