Det har vært gode måneder for det amerikanske arbeidsmarkedet: fra august til januar falt arbeidsledigheten sammenhengende fra 9,1 prosent til 8,3 prosent, der den ble værende i februar. De offisielle tallene for forrige måned, som ble offentliggjort på fredag, viste at det ble skapt 227.000 nye stillinger utenom landbruket.

Ifølge Bloomberg News er dette den beste seks måneders-perioden for arbeidsmarkedet siden 2006. Siden august er det skapt hele 1,2 millioner nye jobber.

Tror ikke på QE3 i år
Den bedrede situasjonen i arbeidsmarkedet gjør at det er mindre behov enn tidligere for nye stimuleringstiltak fra sentralbanken, som skal offentliggjøre sin rentebeslutning tirsdag kveld. Det er konklusjonen av en undersøkelse Bloomberg har utført blant 49 økonomer.

Ifølge undersøkelsen er det nå 61 prosent av disse økonomene som tror at Federal Reserve vil la seddelpressen ligge i ro resten av året. Ved siste rentemøte i slutten av januar trodde halvparten at sentralbanksjef Ben Bernanke ville sette i gang en tredje runde med såkalte kvantitative lettelser, eller massive støttekjøp av statsobligasjoner, hos fagfolk kun omtalt som «QE3».

- Det er nettopp på grunn av bedringen vi har sett i økonomien den siste tiden. Arbeidsmarkedet har bedret seg, og det tror jeg vil fortsette. Boligmarkedet er nok fortsatt svakt, men man ser også der enkelte tegn til bedring, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets, som også tror at sjansene for QE3 er i ferd med å svinne.

- Fremdeles skjørt
Strateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets ser heller ikke noe behov for så sterk lut med det samme, men advarer mot å tro at alt er ved det gamle i USA.

- På marginen er det vel mindre sjanse for QE3. Men det økonomiske bildet er fremdeles skjørt. Og dermed skal vi allikevel holde døren åpen for at det kan komme flere tiltak, sier han til DN.no.

Fortsetter Operation Twist
Både Magnussen og Knudsen tror derfor at Fed vil fortsette som planlagt med sin «Operation Twist», som innebærer at sentralbanken selger seg ned på korte statsobligasjoner og kjøper seg opp på lange. Programmet ble startet i september og er ment å vare til juni.

- Arbeidsmarkedet, selv om det bedrer seg, er fortsatt svakt, ledigheten er høy og det tar lang tid før man er nede på normalnivået der. Boligmarkedet er også svakt. Så det er fortsatt behov for kraftig stimulerende pengepolitikk, sier Magnussen.

Venter få endringer
Ben Bernanke har de siste månedene, både i Feds rentebeslutninger og ved andre anledninger, understreket at amerikansk økonomi er på bedringens vei, men at veksten er moderat og ujevn. Ved forrige møte i januar sa Fed at renten skal holdes mellom null og 0,25 prosent til slutten av 2014.

Dagens rentebeslutning kommer tett på Bernankes halvårstale for Kongressen og Feds rapport om den økonomiske situasjonen, den såkalte «Beige Book», begge rundt forrige månedsskifte. Det får både Magnussen og Knudsen til å tro på få – om noen – nye signaler om pengepolitikken og sentralbankens vurdering av det makroøkonomiske bildet.

Derfor er det heller ikke ventet store reaksjoner i markedene på Feds uttalelse, som kommer rundt klokken 19.15 norsk tid, knappe to timer før børsslutt i USA.

- De venter en sidelengs utvikling av arbeidsmarkedet for resten av året. Signaler som går på tvers av det vil være oppsiktsvekkende, sier Knudsen, som naturligvis likevel vil veie hvert eneste ord, og spesielt det som blir sagt om arbeids- og boligmarkedet, husholdningenes balanse og fremtidsutsiktene for forbruket.

Les mer:

<b>Kredittstopp kveler bedring i USAs økonomi</b>

<b>Bernanke tror USA fortsetter i samme tempo</b>

<b>Bernanke lover lave renter i tre år til</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.