- Vi venter nå på en beslutning, men tror ikke tiltaket kommer de aller første dagene, sier administrende direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til DN.no

I slutten av september foreslo Finanstilsynet å blant annet senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent. Dersom forslaget til vedtatt kan fremtidige boligkjøpere altså risikere et krav om å stille med 15 prosent av boligens verdi i egenkapital.

Les saken: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

- Forslaget er fortsatt til vurdering, og jeg kan ikke si noe mer om hvor langt i prosessen vi har kommet, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet til DN.no.

Mener etterspørselen må dempes
I et innlegg i Dagens Næringsliv torsdag kalte Hyttnes forslaget «nærmest et slag i luften».

- Å regulere tilbud på denne måten, mener vi er lite hensiktsmessig, sier Hyttnes.

Fremfor å lete etter virkemidler som begrenser tilbudet av kreditt, bør myndighetene konsentrere seg om å dempe etterspørselen på boliglån, mener FNO-sjefen.

- En ekspansiv penge- og finanspolitikk, svært gunstig skattemessig behandling av boliger og mangel på byggeklare tomter og for lav igangsetting av nye boliger i pressområdene skaper presset i boligmarkedet i dag. Finanstilsynets forslag kommer ikke til å endre boligprisene dramatisk, sier Hyttnes.

Grunn til uro
Ifølge Baltzersen er det et sammensatt problem som ligger bak forslaget innskjerping i retningslinjene.

- Sterk vekst i boligpriser og husholdningsgjeld gir grunn til uro. Derfor vurderer vi å stramme inn tilsynets retningslinjer for forsvarlig boliglånspraksis, sier Baltzersen.

- Er det først og fremst uforsvarlig utlånspraksis som fører til boligprisvekst?

 

- I en situasjon hvor vi har hatt en lang periode med høy inntektsvekst, kan optimismen lett bli vel stor når arbeidsledigheten og renten i tillegg er lav. Dette har ført til høy låneetterspørsel og lett tilgang på lån, noe som igjen bidrar til høy temperatur i boligmarkedet. Dette er den viktigste grunnen for Finanstilsynets forslag.

- Blir mest sannsynlig vedtatt
Baltzersen og Finanstilsynet har selv har bedt om FNOs innspill.

- Finanstilsynet har bedt om synspunkter fra Finansnæringens Fellesorganisasjon, Norges Bank og Forbrukermyndighetene, og vi merker oss hva næringen mener om forslaget, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet til DN.no.

Hyttnes sier FNO har hatt «en grei dialog» med Finanstilsynet, men tror det omdiskuterte forslaget uansett blir vedtatt.

- Vi ser ikke bort fra at det endelige tiltaket vil inneholde noen justeringer, men kravet om 15 prosent egenkapital vil vel mest sannsynlig bli stående, sier Hyttnes til DN.no.

Les mer:

<b>Gir gunstige skatteregler skylden for høye boligpriser</b>

BWG-sjef advarer mot svenske tilstander i boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.