I morgen legger eiendomsmeglerbransjen frem brukboligstatistikken for oktober.

- Sjansen er stor for at de økonomiske urolighetene i Europa vil gi boligprisnedgang denne måneden, sier sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret.

Han tror de faktiske boligprisene faller rundt 0,2 prosent, men at vi får en sesongkorrigert økning 0,5 prosent.

Senneset tror krisen kan påvirke prisene negativt også i tiden fremover.

- Folk leser i mediene at det står dårlig til og blir mer forsiktige, sier Senneset.

... men økning likevel neste år
Han mener at virkningen av EUs problemer først vil bli virkelig synlig neste sommer, men at det vil komme an på hvordan mediene fremstiller krisen.

Senneset forventer at nedgangen i boligprisene vil fortsette i desember.

Nå ligger det 13.939 boliger til salgs på Finn.no, dette er en svak nedgang fra i fjor da antallet lå over 14.000.

Selv om Senneset forventer at den økonomiske uroen vil dempe veksten tror han på ingen måte at det stopper helt opp.

Inntektene vil det neste året øke med cirka 4,1 prosent, mens boligprisene vil øke med mellom 7-9 prosent, ifølge tall fra Prognosesenteret.

- Denne utviklingen kan ikke fortsette for alltid, vi tror at lønningene vil være med på å dempe boligprisveksten i 2012, sier Senneset.

Senneset tror ikke de forsiktige renteøkningene vi har sett vil ha så stor innvirkning på boligmarkedet.

- Det er krisen i resten av Europa som vil gjøre det spennende, sier Senneset.

- Da vil alle kvitte seg med boligene
Boligprisene har steget jevnt i år, og den gjennomsnittlige prisøkningen for 2011 ligger på ni prosent. Boligmarkedet har ofte en liten stopp i prisutviklingen fra senhøsten og frem til desember. Få legger ut hus for salg, og de som har husene ute vil bli kvitt dem så raskt som mulig når julen nærmer seg.

- Den beste tiden å kjøpe bolig er rett før jul og i romjulen. Da vil alle kvitte seg med boligene de har liggende for salg og prisene presses ned, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

Men han tror ikke nedgangen er mer enn en rask pause i boligprisøkningen:

- Vil lønne seg å eie
- I 2012 vil vi se at boligprisene fortsetter å øke. Vi forventer at det igjen vil ligge på en økning mellom 6-7 prosent, sier Andreassen.

- De som kjøper nå vil oppleve å få alle kostnadene sine dekket av boligprisøkningen til neste år, derfor vil det lønne seg å eie til neste år, sier Andreassen.

Han tror renten vil fortsette å være lav i året som kommer, han tror også at boligmangel vil presse boligprisene opp til tross for EUs økonomiske problemer.

Les også:
Sterkeste prisvekst på fem år
- Oslo vil bli boligtaperen i 2030
Full stopp for spekulanter med ny boliglov

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.