Det internasjonale pengefondet (IMF) mener at den europeiske gjeldskrisen har skapt enorm kredittrisiko blant europeiske banker.

Ifølge IMFs siste stabilitetsrapport kan kredittrisikoen utgjøre inntil 300 milliarder euro, ifølge Bloomberg News onsdag

IMF ber europeiske land handle raskt for å hjelpe banker med farlig lav egenkapital for å sikre investorer og støtte utlåning.

- Et antall av bankene må hente kapital for å sikre tillit fra deres kreditorer og debitorer, skriver IMF i sin globale finansielle stabilitetsrapport, publisert onsdag.

Politisk krangling i Europa rundt måter å kjempe mot smitteeffekten og forsinkelser i å implementere tiltak øker bekymringene rundt risikoen for statlig mislighold.

– Risikoen har økt, og tiden er i ferd med å renne ut for å kunne takle sårbarhetene som truer det globale finanssystemet og den pågående økonomiske innhentingen, heter det i en rapport fra pengefondet onsdag.

For å bedre situasjonen foreslår pengefondet at bankene får tilgang til redningsfondet EFSF, som i utgangspunktet er ment å skulle hjelpe land som havner i økonomiske vanskeligheter.

IMF la tirsdag fram dystre prognoser for utviklingen i verdensøkonomien, og veksten i eurosonen ventes å falle med 0,4 prosentpoeng i år til 1,6 prosent. Det er et svakere anslag enn hvordan det så ut bare for noen måneder siden.

– Det er en utbredt oppfatning at politikerne ligger ett skritt bak det som skjer i markedene, sa IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard på en pressekonferanse etter at prognosene ble presenter.

– Europa må ta seg sammen, fortsatte han.

Les også: Hellas lover å gjøre hva som helst

IMF ber euroområdet fortsette å stramme inn

IMF-sjef mener Europa og USA må ta seg sammen

Tror IMF nedjusterer europeiske bankers kapitalbehov
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.