IMF-sjef Christine Lagarde ber USA og Europa om å være modigere for å redde sine respektive økonomier – og slik også verdensøkonomien.

Nøling i Europa og USA vil bringe økonomiene nærmere en resesjon som kan få verdensomspennende konsekvenser, advarte Lagarde torsdag.

Lagarde holdt en tale i Washington hvor hun formante til «sterk politisk vilje over hele verden» for at verden ikke skal gå på en ny finansiell smell.

«Farlig ny fase»
Rike land har kommet inn i en «farlig ny fase» som forverres av svakt politisk lederskap og som gjør at usikkerheten rundt de myndighetene med størst gjeld, samt europeiske banker og amerikanske husholdninger, øker, mener Lagarde.

– Svak vekst og svak regnskapsbalanse fra både myndigheter, finansinstitusjoner og husholdninger påvirker hverandre negativt, og fører til en tillitskrise som stopper etterspørsel, investeringer og jobbskaping, sa Lagarde.

– Denne onde sirkelen vokser og, helt ærlig, så har den blitt forverret av nølende og manglende politikkutforming, fortsatte hun.

Hun advarte om at fattigere land vil bli hardt truffet om ikke rikere land løser opp i problemene sine.

– Hvis avanserte økonomier bukker under i tilbakegang, så vil ikke de voksende økonomiene kunne unnslippe. Ingen vil unnslippe. Å komme i balanse er i global interesse, men det er også i nasjonal interesse, sa Lagarde.

Les også: - Dette er bare seigpining

BRICS-landene vurderer nødhjelp til Europa

- Markedet er overbevist, men når skal det skje?


Børsrally på internasjonal redningsaksjon

Merkel: Faren er «veldig stor»


Italia-kollaps kan bli alle krisers mor

- Kineserne kan regne like bra som andre, om ikke bedre



USA på randen

Han er USAs nye lånekonge

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.