Økonomene i DN.nos nyttårsserie om den makroøkonomiske utviklingen i 2010 regner med at de norske boligprisene skal fortsette videre oppover i år.

Men etter en boligprisoppgang på 15 prosent fra januar til desember ifjor tror de at veksten dempes noe. Flere av ekspertene tror at prisene kan begynne å flate ut mot slutten av året.

- I løpet av 2010, fra januar til desember, regner jeg med at prisene vil stige med omlag seks prosent. Gjennomsnittsøkning fra 2009 til 2010 skulle da bli omlag 10 prosent, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Norske boligpriser har hentet seg kraftig inn igjen etter knekken i 2008. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen er nå tilbake på samme nivå som da boligprisene nådde all time high i august 2007 - før finanskrisen satte inn.



 

Roligere marked
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities venter også videre boligprisoppgang i begynnelsen av 2010, men tror at prisene etter hvert vil begynne å flate ut.

- Vi venter en videre, men roligere oppgang i boligprisene gjennom første del av 2010 enn gjennom 2009, og at prisene etter hvert flater ut. Selv med en moderat prisoppgang gjennom neste år, får vi raskt en prisvekst år over år på 10 prosent, fordi prisene steg så mye gjennom 2009, sier Andreassen.

Han mener flere forhold fortsatt ligger til rette for videre prisoppgang.

- Renten vil ikke stige mye, heller ikke ledigheten. Nybyggingen er også lav. Men samtidig faller prisene på nye boliger, som normalt når byggekonjunkturen svekkes. Og prisene på brukte boliger er nok generelt for høye i forhold til nybyggingskostnadene og folks inntekter, sier Andreassen.

De siste dagene har flere eksperter advart mot en mulig boligprisboble i Norge.

Les mer: Ser tre tegn til boligboble i Norge og - Dette kan ramme norske boligpriser

Andreassen har imidlertid ikke spesielt stor tro på en så kraftig smell i det norske boligmarkedet. Men han mistenker at avkastningen kan bli mager i årene som kommer.

- Vi venter ikke et boligkrakk, men tror ikke bolig være noen spesielt god investering de neste årene, sier First-økonomen.

Kan falle
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets tror også prisene etter hvert vil flate ut og kanskje tilogmed falle mot slutten av året.

- Vi venter at effektene av rentefallet etter hvert tømmes ut og at svekkelsen av arbeidsmarkedet blir mer betydningsfullt. Det kan gi prisfall mot slutten av 2010, sier Dørum.

- Alt i alt ventes en prisvekst i 2010 på 9,0 prosent, mens prisen i desember 2010 ventes åvære 1,3 prosent over nivået i desember i år, sier Dørum.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra tror også på en boligprisvekst på i underkant av ti prosent i år.

- Med et overheng på 3,5 prosent får vi en samlet prisvekst på 8 prosent når vi legger NEFs statistikk til grunn, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra.

- Markedene hvor det fortsatt er vekst i sysselsettingen er de sikreste markedene, sier Andreassen.

Les også:

Luksusboliger går unna igjen

Derfor hopper boligprisene i januar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.